Sijarto: Mađarska ne namjerava da prestane sa nabavkom ruskog gasa

4
Foto: Tomas Tkacik/Zuma Press

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas na Samitu energetike u Trebinju, da Mađarska ne namjera da prestane sa nabavkom gasa iz Rusije, jer je to u interesu ove zemlje.

Siajrto je rekao da je u trenutnoj geopolitičkoj situaciji sa energentima, bezbjedno snabjevanje Mađarske prirodnim gasom nemoguće bez ruskih izvora tog energenta.

– Ne politički nemoguće nego fizički nemoguće. Učinili smo vrlo ozbiljne napore da izvršimo diverzifikaciju izvora prirodnog gasa, ali da bi ona bila uspješna potrebno nam je više vremena, jer jedan gasovod ne može da se izgradi preko noći – istakao je Sijarto u bilateralnoj diskusiji tokom Samita „SET Trebinje 2023“.

On je rekao da Mađari žele da što prije dođe do mira u Ukrajini, ali da se Mađarska nalazi u specifičnoj situaciji po pitanju energije.

– Nemamo namjeru da prestanemo sa nabavkom gasa iz Rusije. Trudimo se da diverzifikujemo snabdjevanje, ali uz nabavku i iz Rusije. To je u našem interesu – poručio je Sijarto.

On se zahvalio za poziv za učešće na Samitu predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, istakavšu da mu je uvijek zadovoljstvo boraviti u Srpskoj.

Sijarto, zajedno sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom, učestvuje na bilateralnoj diskusiji: energetska stabilnost i energetska nezavisnost u region, koja se održava u sklopu četvrtog Samita energetske budućnosti „SET Trebinje 2023“ u Trebinju.