Stoltenberg: NATO želi bolje odnose sa Rusijom

20
Foto: Nettavisen

NATO bi želio da ima bolje odnose sa Moskvom, ali će nastaviti da podržava sankcije i povećava borbenu gotovost i spremnost protiv Rusije, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

– Mi se suočavamo sa takmičenjem ruske strane koja želi da se vrati svijet sfera uticaja – rekao je Stoltenberg na Konferenciji o bezbjednosti u Minhenu.

On je rekao da svi saveznici podržavaju kontrolu naoružanja i da žele dijalog sa Rusijom.

– Mi i dalje želimo bolje odnosa sa našim najvećim susjedom. NATO reaguje na prijetnje Rusije, uključujući značajno povećanje borbene gotovosti naših snaga, podržavanje sankcija i borbu protiv pokušaja Rusije da se upliće u naše države – rekao je on.

Stoltenberg je rekao da je i Kina izvor zabrinutosti za blok, ističući da će ta zemlja uskoro biti najveća svjetska ekonomija i da već ima drugi najveći budžet za vojsku na svjetskom nivou.

Prema njegovim riječima, uspon Kine predstavlja i izazov i priliku i da Alijansa treba da usaglasi svoju poziciju po tom pitanju i tačno definiše šta to znači za bezbjednost, slobodu i demokratiju članica NATO.

Ukupna izdvajanja Alijanse za vojsku premašila su jedan trilion dolara prošle godine, a još 100 milijardi dolara predviđeno je za ovu godinu.

SAD potrošiće ove godine oko 738 milijardi dolara, uključujući 71,5 milijardi za „prekomorska angažovanja“, podsjeća Sputnjik.

Poređenja radi, ruska izdvajanja za vojsku pala su na 48 milijardi dolara prošle godine nakon okončanja modernizacije nekoliko programa, dok je Kina u istom periodu izdvojila 175,4 milijarde dolara.