Šulić: Netrepeljivost prema Srpskoj – zajednička za većinu bivših visokih predstavnika

9
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Član Glavnog odbora SNSD-a Denis Šulić smatra da bivši visoki predstavnik Volfgang Petrič, kao i većina njegovih kolega, pokazuju da im je zajednička stvar – netrpeljivost, pa čak i mržnja prema Republici Srpskoj i njenim institucijama.

On je ocijenio da je Petriču, kao i većini onih koji su u BiH dolazili prije ili nakon njega, Milorad Dodik godinama unazad trn u oku i kamen spoticanja za sprovođenje njihovih bolesnih ambicija da stvore unitarnu BiH i uklone sva obilježja Republike Srpske.

– Posljednje izjave Petriča su samo dokaz toga da je Dodik i ovoga puta poremetio njihove planove – izjavio je Šulić Srni, komentarišući Petričevu izjavu da je „Dodik došao do tačke bez povratka i da se mora preduzeti pravni postupak“.

Šulić je rekao da su priče o tome da je u međunarodnoj zajednici „strpljenju za Dodika došao kraj“ i najave da bi moglo doći do njegove smjene – samo uzaludni pokušaji da uplaše građane Republike Srpske.

– Tome dodaju i priče da su međunarodni partneri Republike Srpske nejaki ili okupirani svojim problemima što su, takođe, samo besmislice u koje ne vjeruju ni oni sami – istakao je Šulić.

On je rekao da posjete Dodika Ruskoj Federaciji, posjeta predsjednika Mađarske Viktora Orbana Republici Srpskoj, dobri odnosi Republike Srpske i predsjednika Dodika sa rukovodstvom Narodne Republike Kine i česti sastanci Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića dokaz da je Republika Srpska dio međunarodnih procesa.

– Ove zemlje poštuju status Republike Srpske i, siguran sam, neće dozvoliti da on bude ugrožen zbog nečijih želja – istakao je Šulić.

Prema njegovim riječima, Dodika, niti ikoga od onih koji stoje na liniji odbrane Republike Srpske i njenih nadležnosti, a to su svi građani Srpske, ne mogu uplašiti besmislene izjave Petriča, niti sličnih njemu.

– Mi znamo šta je ono šta branimo i koliki je značaj toga i upravo zbog toga nas niko, niti išta ne može uplašiti, niti učiniti da odustanemo od odbrane Republike Srpske i njenih nadležnosti – poručio je Šulić.