Svečano otvorena 146. „Nevesinjska olimpijada“

10
Foto: SRNA

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović svečano je otvorila 146. „Nevesinjsku olimpijadu“, poručujući da će Vlada Republike Srpske uvijek stajati uz Nevesinje i ovu manifestaciju.

– Želim vam da ova vaša manifestacija ne prestane nikada i da je uvijek uspješno slavite. Zaslužujete svaku pohvalu i priznanje, ne samo u Republici Srpskoj, već u cijeloj Evropi. Ovakvu jednu tradiciju nema mnogo zemalja i to je za svaku pohvalu – navela je Vidovićeva.

Ona je naglasila da će Vlada Republike Srpske podržati sve projekte koje kandiduje ova opština.

– Čula sam da je „Nevesinjska olimpijada“ kandidovana za Uneskovu listu. Ova manifestacija tamo treba biti, ali nemojte biti razočarani ako to ne bude, jer znate kako to ide kada su Srbi u pitanju. Treba svi u Republici Srpskoj da budemo ponosni na ovo i čuvamo tradiciju – navela je Vidovićeva.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović naveo je u obraćanju da je 146. „Nevesinjska olimpijada“ ove godine pokazala najviše, od atletskog mitinga, koncerta etno-grupa pa sve do Izbora za mis Republike Srpske i sajma poljoprivrednih proizvoda i ručnih radinosti, te do svečanosti otvaranja na kome se okupi cijelo Nevesinje.

On je napomenuo da je opština organizator ove tradicionalne manifestacije, a pokrovitelj Vlada Republike Srpske.

Avdalović se zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji Olimpijade i pomogli da se ovaj veliki sportski događaj održi.

– Moramo biti još bolji, jer se primičemo jubileju – 150 godina Olimpijade i zato vas sve pozivam da svima koji dolaze u naš gad budemo otvoreni i da nam dolaze svake godine – kazao je Avdalović.

Na otvaranju se obratio i predsjednik Odbora za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Narodne skupštine Srbije Milimir Vujadinović koji je naveo da je avgust mjesec stradanja za srpski narod, ali i mjesec pobjede i života.

– Avgust je mjesec srpskih stradanja još od krvave Cerske bitke, od streljanja u Trebinju 1914, od ulaska Austrougarske u Ljubinje na današnji dan, od stradanja u Prebilovcima, od Glinskih pokolja u NDH, od najstrašnijeg zločina posle Drugog svetskog rata – „Oluje“ i proterivanja stotina hiljada Srba sa njihovih ognjišta, od Goraždevca i ubistva srpske dece na Kosmetu i još mnogih stradanja našeg naroda. Međutim, avgust je i mesec pobede života i veselja, sabranja na Svetog Iliju, Panteliju, na Veliku Gospojinu. „Nevesinjska olimpijada“, 146. po redu je dokaz da život pobeđuje i da pored svih stradalih avgusta ovaj narod i ova zemlja pobeđuje – naveo je Vujadinović.

On je naglasio da su ovakvi skupovi prilika i da ljudi saberu šta je urađeno od proteklog praznika.

– Od prošle Olimpijade Srbija je ovu lokalnu zajednicu pomogla vrlo konkretnim finasijskim projektima, menjajući tako istoriju, dovodeći u situaciju da i u Nevesinju i Republici Srpskoj Beograd gradi zgrade i velike objekte. Do sada ih je gradio samo Beč, Istanbul, Berlin – istakao je Vujadinović.

Vujadinović, koji je inače porijeklom iz ovog mjesta, podsjetio je i da je Nevesinjska puška postala praznik koji zajednički obilježavaju Republika Srbija i Republika Srpska čime je i Nevesinje i srpski narod ovoga kraja stavljen na pijedestal srpske istorije.

On je naglasio da je od prošle Olimpijade donesena i odluka da se gradi aerodrom u Trebinju koji je identitetska veza, a ne samo sletalište i uzletalište za avione .

– Neka nam nagradu ili kaznu za to daju naši potomci. Drago mi je što sam bio deo i donošenju tih odluka i realizaciju tih projekata – rekao je Vujadinović.

Na otvaranju su prisustvovali i narodni poslanik Ilija Tamindžija, načelnik CJB Trebinje Siniša Laketa, direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ Luka Petrović, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević, te brojni građani Nevesinja.

U kulturno-umjetničkom i zabavnom programu večeri nastupili su Orkestar MUP-a Republike Srpske i vokalni solista Ilija Baroš, etno grupe „Sveti Dimitrije“ i „Simonida“, glumac Dragan Marinković Maca, te djeca iz vrtića „Sveta Evgenija carica Milica“.

Na Bratačkom lugu sutra će biti održana centralna manifestacija „Nevesinjske olimpijade“ koja se sastoji od takmičenja u viteškim disciplinama i konjskih trka. Ova manifestacija tradicionalno okupi na desetine posjetilaca iz cijele Hercegovine.