Tadić: Usvojiti zakon o o Ustavnom sudu BiH u kojem stranci izlaze iz njegovog saziva

19
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

U BiH je neophodno usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH na osnovu kojeg stranci izlaze iz njegovog saziva i na osnovu kog se utvrđuju jasna pravila postupka koja u buduće ne bi mogla biti podložna zloupotrebama koje je do sada vršila većina u ovoj pravosudnoj instituciji, izjavio je Srni pravnik Ognjen Tadić.

– Nedavno smo od većine u Ustavnom sudu, koja je juče odbila prijedlog sudije Zlatka Kneževića da stavi van snage protivustavnu odluku o ukidanju člana 39 (Pravila o radu suda), slušali o sudiji najljepše moguće priče – kako je on visoki profesionalac, kako je prava šteta što neće nastaviti svoj rad u Ustavnom sudu, kako je neprincipijelan, nezakonit i protivustavan pritisak koji na njega vrši Narodna skupština (Republike Srpske), a sve zbog toga ne bi li umilili Kneževića i takoreći navukli ga da ostane u Ustavnom sudu i daje legitimitet njihovom protivustavnom radu – rekao je Tadić.

Prema njegovim riječima, onog trenutka kada je Knežević jasno odlučio da ne želi biti nikakvo pokriće za političku zloupotrebu koju vrši većina u Ustavnom sudu BiH, stavljajući Ustavni sud u svrhu revizionističke politike koja od Dejtonskog mirovnog sporazuma priznaje samo da BiH nastalja svoje postojanje kao država i ništa drugo, a što je potpisano u Dejtonu, sudija Knežević dobio je potpuno drugi značaj za tu većinu.

– Više ga ne poštuju, kada on nešto predloži, to nema nikakav značaj, a kao što vidimo, brže-bolje, sa velikim zadovoljstvom prihvatili su i da ga što prije pošalju u penziju, da svojim prisustvom i eventualno drugim prijedlozima ne smeta i ne razotkriva tu zlu namjeru sa kojom se sada zloupotrebljava Ustavni sud BiH – naveo je Tadić.

On je istakao da to vrlo jasno argumentuje sve ono što je i do sada Republika Srpska tvrdila, a tiče se neminovne i neophodne potrebe da se Ustavni sud napokon vrati u okvire Ustava BiH i ispunjava svoju dejtonsku ulogu – čuvanje ustavnosti, odnosno mira i stabilnosti ljudskih i građanskih prava građana ove zemlje na nepristrasan način.

– To u najmanju ruku znači usvajanje zakona o Ustavnom sudu na osnovu kojeg izlaze stranci iz njegovog saziva i na osnovu koga se utvrđuju jasna pravila postupka koja u buduće ne bi mogla biti podložna zloupotrebama koje je do sada vršila većina u Ustavnom sudu BiH – poručio je Tadić.

Ustavni sud BiH razriješio je Zlatka Kneževića dužnosti sudije/potpredsjednika prije isteka vremena na koje je izabran, a na sjednici je odbijeno da se raspravlja o poništenju odluke o izmjeni Pravila ovog suda.

Knežević je razriješen na njegov zahtjev od 29. juna, zbog odlaska u penziju sa 2. januarom 2024. godine.

Ustavni sud je odbio da raspravlja o prijedlogu Kneževića za poništenje odluke od 19. juna 2023. godine o izmjeni Pravila ovog suda kojom je brisana odredba koja se odnosi na odgađanje sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Srpske.