Talibani objavili kako će izgledati njihova država, brine ih odliv mozgova

5
Foto: AP Photo/Rahmat Gul

Želimo graditi budućnost i zaboraviti ono što se dogodilo u prošlosti, rekao je portparol talibana Zabihulah Mudžahid u intervjuu za The New York Times (NYT).

Već i ovaj istup potvrđuje da su talibani drukčiji od onih prije 20 godina koji se u pravilu nisu obazirali na ono što pišu međunarodni mediji. Niti se trudili razgovarati s njima.

Mudžahid je na konferenciji za novinare, kako prenosi NBC News, otišao i korak dalje: „Naša je nacija muslimanska nacija, prije 20 godina ili sada. Ali što se tiče iskustva, zrelosti, vizije, među nama postoji golema razlika u odnosu na prije 20 godina“.

Kad je riječ o pravima žena, talibanski portparol tumači: „Ako idu u školu, kancelariju, na univerzitet ili u bolnicu, ne treba im mahram“.

NYT tumači da je mahram pratnja koju žena treba kad napušta kuću, a to je muškarac iz porodice. No, u slučaju da iz kuće izbivaju duže od tri dana, tada je nužan mahram, navodi Mudžahid. I tvrdi da talibani ne zabranjuju izlazak iz zemlje osobama koje imaju za to potrebne dokumente.

– Rekli smo da ljudima koji nemaju uredne dokumente nije dopušteno ići. Trebaju im pasoši i vize za zemlje u koje odlaze, a zatim mogu otići vazdušnim putem. Ako su njihovi dokumenti valjani, nećemo ih pitati što su radili prije – rekao je portparol.

I potvrdio da su zabrinuti zbog odliva mozgova.

– Oni (zapadnjaci) se ne bi trebali miješati u zbivanja u našoj zemlji i oduzimati nam ljudske resurse: ljekare, profesore i druge ljude koji su nam ovdje potrebni. U Americi bi mogli postati samo perači posuđa ili kuvari. To nije humano – zaključio je portparol.

Uvjeren je da postoji prostor za saradnju talibana i međunarodne zajednice na pitanjima borbe protiv terorizma, iskorjenjivanja proizvodnje opijuma i zaustavlja migrantskih tokova iz Avganistana.

Ali, potvrdio je da vjerovatno neće biti muzike u javnosti u državi kojom će upravljati.

– Muzika je zabranjena u islamu, ali se nadamo da ćemo moći uvjeriti narod da ne čini takve stvari, umjesto da ih prisiljavamo – naveo je.

Na konferenciji za novinare još je jednom potvrdio da vrata neće biti otvorena terorističkim grupama i poručio: „S naše zemlje neće vam se nanijeti šteta“.

Najavio je da će garantovati sigurnost ambasadama i međunarodnim agencijama. „

– Neće biti zle krvi – rekao je.

Medijima je obećao da će smjeti kritikovati njihov rad.

A onda je za NBC izjavio kako nema dokaza da je Osama bin Laden organizovao napade na SAD 11. septembra 2001. te da je SAD iskoristio tu tezu za napad na Avganistan.