Tramp: Ovo je istorijski dan u borbi protiv virusa korona

9
Foto: Patrick Semansky/AP

Američki predsjednik Donald Tramp saopštio je da je FDA po hitnom postupku odobrila korišćenje krvne plazme oporavljenih od kovida-19 za liječenje zaraženih koronom.

Tramp je na vanrednoj konferenciji za novinare ovo nazvao istorijskom prekretnicom u borbi protiv virusa korona.

– Ovo je stvarno istorijski dan. Radi se o moćnoj terapiji koja omogućava transfuzija vrlo jakih antitela iz krvi oporavljenih pacijenata kako bi pomogli pacijentima koji se bore sa infekcijom. Rezultati pokazuju da je to liječenje izuzetno uspješno – rekao je Tramp i pozvao ljude koji su se oporavili od kovida-19 da doniraju svoju krv.

Liječenje podrazumijeva prenošenje antitela oporavljenog pacijenta na pacijenta koji je zaražen kovidom-19.

Bijela kuća je ranije saopštila da će predsjednik Donald Tramp objaviti „veliki proboj u liječenju koronavirusa“, pandemije zbog koje je u Sjedinjenim Državama umrlo više od 176.000 a zaraženo skoro 5,7 miliona ljudi – više nego u bilo kojoj drugoj zemlji svijeta, prenio je Glas Amerike.

Dan ranije, Tramp je, bez dokaza, optužio „duboku državu i slično“, odnosno „ljude u senci“ u američkoj Agenciji za hranu i lekove da „otežavaju farmaceutskim kompanijama da pronađu ljude kako bi testirale vakcine i tretmane“. Tramp je čak na Tviteru, bez dokaza, izneo tvrdnju da zvaničnici u američkoj agenciji za regulativu lekova „ocigledno pokušavaju da odlože pronalaženje odgovora na virus do posle izbora 3. novembra“.