Trivić: Nastava počinje 1. septembra, časovi 45 minuta

13
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Nastava u školskoj 2021/2022. godini počinje 1. septembra u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, a časovi će trajati 45 minuta, odlučila je Vlada Srpske na današnjoj sjednici.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je na konferenciji za novinare nakon sjednice da će mali odmor trajati pet, a veliki 15 minuta, dok se produženi boravak organizuje u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo.

– Raspored časova treba da bude usklađen na način da omogući poštovanje preporuka Instituta za javno zdravstvo – navela je Trivićeva.

Ona je rekla da su za učenike koji su hronični bolesnici i koji imaju mišljenje ljekara da se preporučuje nastava na daljinu, škole dužne organizovati nastavu upotrebom „ofis 365“ edukativnih alata ili drugih platformi za učenje na daljinu.

– Do kraja dana očekujemo preporuke Instituta za javno zdravstvo koje se odnose na organizaciju nastavnog procesa, preporuke za zaposleno osoblje, kao i preporuke za učenike u uslovima pandemije – istakla je resorni ministar.

Prema njenim riječima, od posebnog značaja za Ministarstvo, ali i sve roditelje i nastavnike, jeste da će nastava početi u učionicama.

– Znamo koliko stresa, obaveza i aktivnosti je prouzrokovala sama nastava na daljinu. Ono što nas sve ohrabruje jeste da ćemo, u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, pokušati da nastavu organizujemo u školama, jer je to od neprocjenjivog značaja i za učenike i za nastavnike – naglasila je Trivićeva.

Trivićeva je dodala da će Ministarstvo pratiti epidemiološku situaciju i preporuke Instituta za javno zdravstvo i ukoliko bude potrebno naknadno donositi određene odluke.

Poziv na vakcinaciju

Kada je riječ o vakcinaciji prosvjetnih radnika, odnosno zaposlenih u prosvjeti, Trivićeva je navela da se očekuje da procenat vakcinisanih do 1. septembra bude oko 42 odsto.

– Iskoristila bih priliku da pozovem sve koji su zaposleni u obrazovnom sistemu Republike Srpske da se odazovu na imunizaciju, kako bismo što duže bili u školskim objektima, da se nastava odvija redovno i da spriječimo širenje virusa korona u školama – istakla je Trivićeva.