Trivić: Omogućiti svima jednak pristup sadržajima kulture

150
Foto: SRNA

U Republici Srpskoj samo jedna trećina ustanova kulture ima riješeno pitanje arhitektonskih prepreka, te je potrebno raditi na tome da se omogući svima jednak pristup kulturnim sadržajima, rečeno je prije početka okruglog stola u Banjaluci o stanju i perspektivama u ustanovama kulture u svjetlu poštovanja različitosti.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da je neophodno omogućiti da kultura bude dostupna svima pod jednakim uslovima, da bude pristupačna kako infrastrukturno, ugradnjom liftova i adekvatnih staza, tako i programski.

– Ne smijemo praviti razliku među konzumentima kulture i njenih proizvoda – istakla je ona.

Trivićeva je navela da će Ministarstvo nastaviti da rješava probleme u vezi sa arhitektonskom preprekama, kao i prilagođavanja kulturnih sadržaja licima sa invaliditetom.

Ona je istakla značaj organizovanja izložbi i drugih kulturnih sadržaja prilagođenih licima sa invaliditetom, kako bi i ona bila aktivno uključena u svakodnevni život.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović Zečić rekla je da je cilj okruglog stola da se sagleda situacija u ustanovama kulture kada je riječ o pristupačnosti njihovim sadržajima, kao i moguća rješenja da se ta situacija popravi.

– Fokus današnjeg okruglog stola su arhitektonske prepreke, koje su prisutne u našim ustanovama kulture. Kada je riječ o našoj biblioteci, arhitektura zgrade je takva da se ne može mnogo toga napraviti bez ugradnje lifta, jer su nam različite usluge raspoređene na nekoliko spratova – rekla je Zečićeva.

Ona je izrazila nadu da će okrugli sto doprinijeti da se aktuelizuju pitanja pristupačnosti sadržajima u kulturi, te da se uputi inicijativa koja će na kraju iznjedriti adekvatne projekte, koji će imati konkretne rezultate.

Dušica Lipovac, lice sa invaliditetom zaposleno u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, izrazila je zadovoljstvo što će se u ovoj ustanovi raditi na poboljšanju bibliotečko-informativnih usluga za osobe sa invaliditetom, te će uz pomoć računara sa govornim softverima slijepim osobama biti omogućeno korištenje bibliotečke građe.