„Vašington post“: Direktor CIA se sastao sa talibanima

15

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Vilijem Berns održao je tajni sastanak sa de fakto liderom talibanskog pokreta Abdulahom Ganijem Baradarom, piše danas „Vašington post“.

List navodi, pozivajući se na upućene američke zvaničnike, da je sastanak održan juče u Kabulu i da je to do sada bio susret najvišeg nivoa predstavnika dvije strane.

Izvori nisu željeli da budu imenovani zbog osjetljivosti teme.

CIA je odbila da komentariše sastanak sa talibanima, a u tekstu se navodi da je tema vjerovatno bio rok za završetak operacije evakuacije iz Kabula, koju provodi vojska SAD. Rok ističe 31. avgusta.

Administracija predsjednika Džozefa Bajdena je pod pritiskom pojedinih saveznika da zadrži američke snage u Avganistanu i nakon tog datuma da bi pomogle u evakuisanju desetina hiljada građana SAD i zapadnih država, kao i avganistanskih saveznika koji su očajni nakon dolaska talibana na vlast.

Britanija, Francuska i ostali američki saveznici saopštili su da je potrebno više vremena za evakuaciju njihovog osoblja, ali je talibanski portparol upozorio da je kršenje roka „crvena linija“ i da će biti „posljedica“ ako američke trupe ostanu nakon 31. avgusta.