Višković: Dok ima Republike Srpske, ima i slobode

24
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Srbi su uvijek bili slobodarski narod, ali su istovremeno bili i stradalnički narod i kroz vijekove u borbi za slobodu platili su veliku cijenu životima mnogih časnih i poštenih Srba, rekao je u Višegradu predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković povodom obilježavanja Prvog srpskog ustanka i Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Vojske Republike Srpske.

On je podsjetio du Srbi u zadnjem odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubili preko 23.000 najboljih sinova Republike Srpske i naglasio da njihova žrtva nije uzaludna.

– Imamo Republiku Srpsku, imamo institucije Srpske i sve dok imamo naše institucije imaćemo i slobodu. Svima je jasno da tamo gdje Srbi nemaju svoje institucije nemaju ni svoju slobodu i to vidimo i današnjih dana i u neposrednom okruženju. Zato treba da svi učinimo da se ne dijelimo na politike, nego da učinimo napor da sačuvamo naše institucije, da sačuvamo slobodu – naglasio je Višković.

On je istakao da Srbi nisu nikada bili narod koji je išao da okupira nekog drugog.

– Mi smo kroz vijekove samo branili naša ognjišta, branili našu djecu, našu porodicu i našu svetinju, a to je sloboda. Neka vječno živi srpski narod i naša sloboda, a svima onima koji su učestvovali u stvaranju i Republike Srpske i naše slobode, vječna slava i hvala – rekao je Višković novinarima.

Na centralni spomenik borcima Vojske Republike Srpske vijence su položili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske u kojoj su narodni poslanici Pero Petrović, Ljubiša Krunić i Aleksandar Glavaš, predsjednik Boračke organizacije Srpske Milomir Savčić, te državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Vlade Srbije Miodrag Kapor.

Cvijeće su položili i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević i predstavnici Boračke organizacije Višegrad.