Višković: Odluka Ustavnog suda BiH kap koja je prelila čašu

26
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u političkom magazinu Pečat RTRS-a da odluka Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu nije u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom i da bi njeno provođenje značilo početak ukidanja Srpske.

Višković je naglasio da je ova odluka Ustavnog suda kap koja je prelila čašu, jer ne može niko da knjiži imovinu na BiH, kada ona po Ustavu BiH, odnosno Aneksu 4 koji je sastavni dio Dejtonskog sporazuma, pripada entitetima.

Premijer Srpske je naglasio da ova odluka dovodi u pitanje sve što je do sada urađeno, poput procesa privatizacije.

– Dovođenje u pitanje privatizacije moglo bi da uvede i Republiku Srpsku i BiH u nerješive probleme – rekao je Višković.

On je rekao da se jedino Srbi i Republika Srpska trude da sačuvaju dejtonsku BiH u kojoj bi mogli mirno da žive Srbi, Hrvati, Bošnjaci i ostali, u kojoj svi imaju jednaka prava i u kojoj niko nikoga ne ugnjetava i ne oštećuje.

– Ovi što se zaklinju u BiH, oni svojim potezima ruše BiH i tjeraju mlade ljude iz BiH – i Srbe i Hrvate i Bošnjake – istakao je Višković i dodao da se mnogi u BiH vode parolom „zavadi pa vladaj“.

Premijer Srpske je rekao da su Zaključci o antiustavnom djelovanju Ustavnog suda BiH, koje je usvojila Narodna skupština, u Federaciji BiH dočekani negativno.

Višković smatra da bi vlade Srpske i Federacije BiH, u skladu sa Ustavom BiH, trebalo da formiraju komisiju koju će činiti stručnjaci, kako bi bila utvrđena linija razgraničenja i kako bi se konačno znalo gdje prestaju i počinju nadležnosti entiteta.

– Čim su se pojavili zaključci NSRS, iz Federacije su rekli da ne žele učestvovati u međuentitetskom razgraničenju, koje je dejtonska obaveza. Međutim, mi ćemo, u skladu sa Zaključcima NSRS, poslati dopis, jer je to trebalo da bude završena prije 20 godina – rekao je on.

Višković je naveo da je definisanja međuentitetske linije razgraničenja interes građana oba eniteta, jer bi im to omogućilo da ostvaruju svoja Ustavom i zakonom zagarantovana prava.

– Utvrđivanje međuentitetske linije razgraničenja nije nikakv hir, već potreba građana – naglasio je premijer Srpske.

Kada je riječ o američkom ambasadoru Eriku Nelsonu i prijetnjama upućenim srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, Višković je pozvao sve ambasadore u BiH da „radi svoj posao u skladu sa zakonom i jednako tretiraju sve u BiH“.

– Postavljam pitanje Nelsonu: Zašto u FBiH nisu implementirane odluke Ustavnog suda? Šta je s Mostarom? Dajte da važe isti principi. Dok se nama prijeti, drugoj strani se dozvoljava kršenje odluka Ustavnog suda i to je više nego smiješno – istakao je Višković.

Kreirana onlajn platforma „Biznis Srpska“

Predsjednik Vlade Srpske rekao je da je Vlada kreirala onlajn platformu „Biznis Srpske“ za investicije, na kojoj su predstavljeni prirodni resursi Republike.

– Riječ se o materijalu koji se svaki dan inovira. Ponosan sam na ovaj materijal – istakao je Višković i dodao da je ovo prvi put da Srpska ima ovakav materijal na engleskom, ruskom, srpskom i njemačkom jeziku, koji je dostupan svim potencijalnim investitorima.

On je naveo da će posredstvom predstavništava i privrednih komora, materijal biti distribuisan kako bi potencijalnim investitorima pokazali čime raspolaže Republika Srpska u sferi poljoprivrede, energetike, banjskog turizma, prerađivačke industrije.

U prezentaciju su uvrštena i zakonska rješenja Republike Srpske i mogućnost da investitori ministarstvima upute određena pitanja. Sadržan je i vodič na koji način se mogu registrovati preduzeća, a besplatno su prezentovani i privredni kapaciteti Srpske iz raznih oblasti.

Premijer Srpske je najavio da će krajem marta u Administarstivnom centru Vlade biti održan sastanak o poziciji privrede i pravcima daljeg razvoja sa stotinjak učesnika sa oba javna univerziteta, najvećim privrednicima iz Srpske, predstavnicama institucija, čiji je cilj kreiranje nekoliko mjera i zaključaka o koracima koji će domaću privredu još brže i bolje da pozicioniraju u evropskim i regionalnim okvirima.

Višković je za 4. septembar najavio međunarodnu konferenciju u Banjaluci na kojoj će biti prezentovani potencijali Srpske.