Vlada Srbije: Penzioneri će moći u šetnju, otvaraju se pijace, Republici Srpskoj 5.000 testova

7
Foto: Vlada Srbije

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Srbije, a u skladu sa epidemiološkom situacijom i mišljenjem struke, donesene su odluke u vezi za ublažavanje određenih mjera u vezi sa sprečavanjem širenja virusa Kovid-19.

Građani stariji od 65 godina, moći će počevši od sutra, utorkom, petkom i nedjeljom da izlaze u šetnju u trajanju od pola sata. Oni će svojih pola sata za šetnju moći da iskoriste u periodu od 18 časova do 1 sat iza ponoći, najviše 600 metara od mjesta stanovanja.

Od utorka, 21. aprila dozvoljen je rad poslodavcima iz oblasti pružanja usluga, poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo – knjižare, trgovci motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom…

Zelene pijace (na otvorenom i zatvorenom prostoru) od sutra su ponovo otvorene uz obaveznu primjenu svih mjera zaštite protiv širenja korona virusa.

Vlada Srbije takođe poziva poslodavce u oblasti građevinarstva (visokogradnja i niskogradnja) da nastave rad u punom kapacitetu radom od sutra, 21. aprila. Svi poslodavci su u obavezi da radnicima obezbjede zaštitna sredstva (maske, rukavice i dezinfekciona sredstva) i rad se mora obavljati uz poštovanje socijalne distance. Poslodavci su dužni da izrade poseban plan mjera rada tokom vanrednog stanja, dok su zaposleni u obavezi da to poštuju.

Frizerski saloni i teretane na čekanju

Oni koji i dalje nisu u mogućnosti da nastave sa radom su objekti čiji rad podrazumijeva okupljanje velikog broja ljudi, poput radnji različitih djelatnosti koje se nalaze u tržnim centrima. Takođe, rad i dalje nije dozvoljen u djelatnostima koje podrazumijevaju blizak fizički kontakt, tako da frizerski saloni, saloni za njegu ljepote, teretane i fitnes centri i dalje ostaju zatvoreni.

Bitno je naglasiti još jednom da se rad u objektima i djelatnostima kojima je to od sutra dovoljeno može obavljati isključivo uz poštovanje svih mjera zaštite i korišćenje sredstava za dezinfekciju i zaštitnih sredstava – maski i rukavica.

Vlada Srbije je odobrila i donaciju od 5.000 testova Republici Srpskoj u cilju sprečavanja širenja virusa Kovid-19.