Vladika Teodosije: Srbi da ne prodaju imovinu i da ostanu na svojim ognjištima

4
Foto: Vladika Teodosije

Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije uputio je apel pravoslavnim vjernicima da ostanu na svojim ognjištima na Kosovu i Metohiji i da ne prodaju imovinu.

– Ostajući na svojim imanjima i ognjištima, mi bivamo čuvari našeg identiteta i naših svetinja koje su organski povezane sa vjernim narodom i verom pravoslavnom – naglasio je vladika Teodosije.

On je upozorio da nije riječ o običnoj zemlji koja se prodaje ili kupuje, već zemlja zasijana kostima predaka, osveštana molitvama, nakapana suzama trudbenika i zalivena krvlju mučenika.

Vladika Teodosije je podsjetio da srpski pravoslavni narod već vijekovima živi na prostorima stare Raške, Kosova i Metohije, gdje se nalaze i najdublji korijeni duhovnog bića Srba, oličeni u brojnim svetinjama Crkve.

On je istakao da na Kosovu i Metohiji vijekovima svetinje svijetle kao svetionici, ukazujući svima da su Srbi ovdje svoji na svome i da ne žele da otimaju ništa tuđe.

– Naše je samo da očuvamo ono što nam pripada i što su nam naši preci ostavili u nasljeđe. Sledujući svetolazarevskom zavjetu i ovom prilikom, kao episkop raško-prizrenski, očinski pozivam naš verni narod da ostane na svojim vjekovnim ognjištima i da ne prodaje imovinu koju su naši preci u najteža vremena turske vlasti, kroz brojne ratove i stradanja, sa mukom čuvali i sačuvali – napisao je vladika Teodosije.

Episkop raško-prizrenski je poručio Srbima da život nije lak i da se mnogi suočavaju sa teškim materijalnim uslovima, ali da su njihovi preci u mnogo težim uslovima ostajali vjerni svojoj vjeri i rodnoj grudi.

– Svaki put kada neko ima namjeru da proda svoju imovinu treba prvenstveno da pomisli na svoje rođake i komšije koji žele tu da ostanu. Treba da vodimo računa da svojom sebičnošću njih ne dovedemo u još teži položaj – istakao je vladika Teodosije.