Vojska potvrdila: Poginula oba pilota iz MIG-a koji je pao

6
Foto: Tanjug

Dva pilota, Dejan Krsnik i Zvonko Vasiljević, poginula su u padu aviona MIG-21 u selu Brasina, potvrdilo je Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

Dva pilota Vojske Srbije poginula su danas prilikom pada aviona MIG-21 u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika, dok su obavljala letačke zadatke, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Iz resornog ministarstva navode da je avion pao oko 9.00 časova.

Iz Ministarstva odbrane su ranije saopštili da je avion MIG-21 pregledan prije polijetanja u skladu sa svim procedurama, te da je konstatovano da je ispravan i spreman za let.

Mjesto tragedije obišli su ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković i komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić, koji su razgovarali sa očevicima.

Nakon uviđaja koji su obavili i civilni i vojni organi, načelnik Generalštaba formirao je Komisiju za ispitivanje vanrednog događaja na čelu sa načelnikom Uprave za razvoj i opremanje brigadnim generalom Milanom Popovićem.

Komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO formirao je stručnu komisiju za utvrđivanje uzroka udesa aviona MIG-21 koju vodi načelnik štaba Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO brigadni general Aleksandar Bjelić.

Telegrame saučešća porodicama poginulih pilota uputili su predsjednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

RTS nezvanično saznaje da piloti nisu uspjeli da se katapultiraju, kao i da je povrijeđen i mještanin u čije dvorište je avion pao.

Mještanin je zadobio opekotine grudnog koša, glave i ruku, smješten je u bolnicu u Loznici i svjestan je i orijentisan.


Piloti major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević iz 101. lovačko-avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade RViPVO Vojske Srbije poginuli su danas prilikom pada aviona MiG-21 u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika.

Pilot major Dejan Krsnik, komandir 4. avijacijskog odjeljenja 101. lovačko-avijacijske eskadrile, rođen je 28. maja 1971. godine u Beogradu. U profesionalnoj vojnoj službi bio je od 30. jula 1994. godine. Oženjen je i otac jednog djeteta.

Pilot kapetan prve klase Zvonko Vasiljević, pomoćnik komandanta za obavještajno-izviđačke poslove 101. lovačko-avijacijske eskadrile, rođen je 3. oktobra 1977. godine u Loznici. U profesionalnoj vojnoj službi bio je od 29. septembra 2001. godine. Oženjen je i otac dvoje djece.