Vučić: Treća žrtva virusa korona u Srbiji, kreću masovna testiranja

47
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsjednik Srbije Aleksandar Vućić izjavio je da je treća žrtva preminula u Srbiji od koronavirusa.

On je na konferenciji za novinare rekao da je preminula žena dobi od 60 u Bolnici “Dr Dragiša Mišović” u Beogradu.

Vučić je naveo da je žena umrla prije jedan čas i da nije imala tešku kliničku sliku.

– Broj oboljelih se povećava iz dana u dan. Do sada smo se trudili i čini mi se djelimično uspješno uz ključnu ulogu ljekara stručnjaka, da pandemijsku krivu usporimo da ne dođe do eksponenecijalni rast, ali nismo suštinski napali virus – rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je najavio nove mjere koje će biti uvedene u Srbiji povodom koronavirusa.

– Krenućemo na masovna testiranja, očekujte da ona počnu za oko 48 sati. Imamo dovoljno testova za prvih par dana, a u međuvremenu ćemo dobiti još testova – rekao je Vučić.

On je objasnio i zašto se nove mjere preduzimaju.

– To je kao kad imate gangrenu na nozi i svaki dan uspješno odsecate po milimetar gangrene, a ona se širi. Zato je cilj da obuhvatimo što više ljudi. Kada to uradimo zahvatićemo dio gotovo zdravog tkiva. Kada to uradimo, organizam će biti zdrav – objasnio je Vučić

On je istakao da stručnjaci iz Kine ne smatraju da treba produžavati policijski čas, ali da je neophodna disciplinovanost kod građana.

– Dovoljno je da 21 od 27 dana sjedimo kod kuće. Samo od nas zavisi. Ako ne budemo disciplinovani nikada neće biti kraj – rekao je Vučić.

On je najavio da će policija početi da kontroliše da li svi poštuju mjere izolacije.

– Biće strogo kontrolisana izolacija i videćete u narednim danima ljude koji će dobiti od 3 do 12 godina zatvora ako je prekrše – najavio je Vučić.

On je najavio i proizvodnju hlorokina, lijeka koji bi mogao biti koristan za liječenje koronavirusa.

Vučić je istakao da se Srbija možda nalazi u društvu zemalja sa najvećim brojem respiratora, za koje kaže da na tržištu “vrijede kao suvo zlato”.

– Kinezi su nam dali značajnu količinu. Neke smo i kupili od njih. Između 26.000 i 40.000 je cijena respiratora. Danas ih na tržištu nema, ni onih skupljih, a oni spasavalju živote – rekao je Vučić

On je rekao i da se očekuje da će Srbija od sljedeće nedjelje imati 20 miliona zaštitnih maski.

Takođe, govoreći o isplaćivanju martovske penzije, Vučić je rekao da ona neće biti isplaćivana u dva dijela, nego jednom 10. aprila, zajedno sa 4.000 dinara pomoći.

On je najavio da je razgovarao sa kineksim stručnjacima o tome da se pojedini gradovi koji su žarišta, a prije svega pojedine opštine u Beogradu izoluju.

– Ali otom-potom. Sve odluke ćemo donositi tako što ćemo se prvo konsultovati sa kineskim stručnjacima – rekao je on.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da će biti spremno 3.000 kreveta kako bi i oni sa lakšom kliničkom slikom bili odmah zbrinuti, što na Sajmu ili u Studentskom gradu.

On je prokomentarisao broj penzionera koja se okuplja tokom vremena od četiri ujutru, ostavljenog za njih kako bi nabavili namirnice.

– U Beogradu je izašlo od 4 ujutru 45.000 penzionera, ostaće to vrijeme, ako nam kineski ljekari ne kažu drugačije. Ja bih volio da je taj broj bio mnogo manji – rekao je on.

Čen Bo najavila dodatnu pomoć iz Kine

Ambasadorka Kine u Srbiji, Čen Bo zahvalila se predsjedniku na povjerenju Srbije Kini i njihovim stručnjacima.

Ona je rekla da su kineski stručnjaci već posjetili neke od važnih institucija u Srbiji, kao i da će Kina uputiti dodatnu pomoć Srbiji.

– Glavni dio pomoći od kineske vlade je stigao u Beograd, još stiže u toku nedjelje – rekla je Čen Bo.