Vulić: Sud BiH – stratište za Srbe

21
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je Srni da je Sud BiH stratište za Srbe, što je još jednom potvrđeno sramnom odlukom te kvazi institucije o određivanju pritvora generalu Milomiru Savčiću.

Vulićeva je naglasila da Suda BiH nema u Ustavu BiH, te da je to nametnuta institucija osmišljena za kažnjavanje i disciplinovanje srpskog naroda kojem je, očigledno, u BiH zabranjeno da misli i govori.

– Sramna je i nedopustiva odluka Suda BiH u slučaju Milomira Savčića i još jedan dokaz da se Srbima silom i na nedemokratski način u BiH onemogućava pravo na govor, pravo na mišljenje i stav – istakla je Vulićeva.

Prema njenim riječima, BiH nije ništa drugo nego protektorat koji i egzistira samo na sili, nametanju zakona i onemogućavanju svakog dogovora i dijaloga koji bi doprinio normalnom životu BiH.

– Sila nikome nikada ništa dobro nije donijela, pa neće ni BiH. Ovakvim postupcima sve smo dalje od normalne države, a sve bliže njenom raspadu. BiH sigurnim koracima ide ka tome i to joj i slijedi sve dok sila nadvladava dijalog i poštovanje tri naroda i njihovih prava – poručila je Vulićeva.

Sud BiH odredio je juče pritvor generalu Milomiru Savčića „zbog kršenja mjera zabrane u njegovim istupima u javnosti“, a njegov advokat Miodrag Stojanović najavio je žalbu na ovu odluku.