Zaev: Narodi na Balkanu imaju isti put

11

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da svi narodi koji žive na Balkanu imaju isti put, istu viziju i vrijednosti koje su evropske, a ne politike zidova i podjela.

Zaev je u autorskom tekstu za list „Politika“ rekao da je „Otvoreni Balkan“ izraz jake političke volje Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije i inicijativa najvišeg javnog interesa.

Prema njegovim riječima, cilj je da narodi osjete što prije direktne ekonomske prijednosti olakšanja, kao i da očekuje da se benefiti vrlo brzo osjete u kućnom budžetu milion porodica, a u kvalitetu života milion građana.

– Tri naroda mogu mnogo više nego jedan narod. Pogledajte te perspektive – zajedno možemo mnogo više, a naši narodi i umiju i žele i traže da se udružimo za bolje danas i bolje sutra. E to je moja poruka liderima Kosova, BiH i Crne Gore, što bolje vidimo ove zajedničke perspektive, to bolje za naše narode – rekao je Zaev.

Naglasio je da sve što se gradi je evropsko i nikako drugačije, jer u svojim temeljima sadrži četiri slobode EU – slobodu kretanja, ljudi, dobara i kapitala i usluga.

– Otvoreni Balkan je demonstracija progresa, naš korak napred kojim smo upućeni sljedeći većinsku volju naših naroda. Nema više čekanja i odbacivanja. Svačija podrška je dobrodošla u ovom našem zajedničkom evropskom putu, a najviše je dobrodošla podrška EU, kao našeg prirodnog, očekivanog i dugo pozivanog partnera – rekao je Zaev.

Prema njegovim riječima, Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija neće zaustaviti svoju integraciju zbog nejasnih signala koje šalje Brisel, a koji se odnose na proširenje za koje su do juče, kako kaže, uvjeravli da je strateško za Uniju.

– I dok se Unija ujutru proširuje, a uveče zatvara, naš put je i danju i noću otvoren, evropski, bez dilema posvećen saradnji, prijateljstvu, solidarnosti, većoj slobodi i boljem životu za svakog građanina našeg regiona – zaključio je Zaev.