Ogar: Evropa se diskreditovala na Kosovu

36
Foto: Igor Pavićević/Nedeljnik

Nekadašnji komandant francuskih specijalnih snaga na Kosovu i Metohiji pukovnik Žak Ogar ocijenio je da Evropa nije izašla kao pobjednik nakon agresije na SR Jugoslaviju i pokušaja stvaranja takozvane države Kosovo.

– Mislim da Evropa nije izašla kao pobjednik iz te epizode i da se EU potpuno diskreditovala u toj priči – rekao je Ogar, koji je napisao knjigu „Evropa je skončala u Prištini“.

Ogar, koji je nakon službe u Kforu stao u odbranu Srba i srpskih svetinja na Kosmetu, rekao je za srpski časopis „Vojska“ da nisu riješeni nikakvi problemi na Balkanu već su još više pogoršani.

– To je za mene apsolutno neodgovorna politika, u kojoj smo mi odigrali igru SAD i Njemačke – istakao je Ogar, koji je kao komandant francuskih specijalnih snaga na Kosmetu zaustavio kolonu britanskih oklopnih jedinica koje su prevozile pripadnike OVK na sjever Kosova i naredio svojim vojnicima da, ako treba, pucaju na Engleze.

Govoreći o presudama srpskim oficirima u Haškom tribunalu, Ogar je rekao da je ta međunarodna pravda izmanipulisana i da je to pravda „pobjednika“ koja djeluje po naredbi NATO-a, SAD i EU.

– Zato nisam iznenađen da su najteže kazne donesene protiv srpskih oficira, ma šta da su oni uradili. Uvjeren sam da su to oficiri dostojni poštovanja, koji su samo obavljali svoju dužnost. Pravda pobjednika je tokom čitave istorije bila nemilosrdna prema pobijeđenima – naveo je Ogar.

On kaže da bi volio da upozna srpskog generala Nebojšu Pavkovića, koji se borio protiv NATO i koji hašku kaznu služi u Finskoj, a uvjeren je da je riječ o oficiru na koga Srbija treba da bude ponosna.

– Bila bi mi čast da ga jednog dana posjetim u zatvoru. Bio bih veoma srećan i počastvovan da otputujem u Finsku, da ga upoznam i da mu izrazim svoje bratsko poštovanje – rekao je Ogar, koji kaže da je u martu prošle godine u Beogradu, tokom obilježavanja 20 godina od NATO bombardovanja, dobio Pavkovićev ratni dnevnik.

Ogar je dobitnik najvišeg odlikovanja Srpske pravoslavne crkve /SPC/ – Ordena Svetog Save, zbog odluke da pomogne srpskim manastirima koji su bili u opasnosti i da zaštiti pravoslavno stanovništvo, uključujući i manastir Devič, u junu 1999. godine na Kosmetu.

Za izrazitu hrabrost i herojstvo predsjednik Francuske odlikovao ga je Ordenom Legije časti, a predsjednik Srbije Medaljom „Miloš Obilić“.