Magazin „Vog“ bez fotografija na naslovnoj strani

123
Foto: bluestate.co

Januarski broj italijanskog modnog magazina „Vog“ biće objavljen bez fotografija i foto-modnih editorijala. Tu odluku donelo je uredništvo italijanskog izdanja magazina.

Na naslovnoj strani i unutar magazina će se naći ilustracije. Odluka je doneta kako bi broj bio realizovan bez putovanja, slanja odeće ili zagađenja bilo koje vrste.

Urednik italijanskog „Voga“, Emanuele Farneti u saopštenju objavljenom na sajtu magazina naveo je da je ovakvom odlukom želeo da lansira poruku.

– U globalnoj debati o održivosti, i vrijednostima koje će ‘Vog’ nastojati da promoviše u narednoj deceniji, postoji jedan aspekt koji mi je posebno važan – intelektualna iskrenost. U našem slučaju, to znači priznati da postoji značajan uticaj na životnu sredinu povezan sa izdavanjem modnog magazina – napisao je Farneti.

Urednik čaopisa je objasnio da je na izdavanju septembarskog broja radilo 150 ljudi, koji su zbog posla bili na 20 avionskih letova i desetine puta putovali vozom. On je istakao i potrošnju struje, plastični otpad i veliku količinu bačene hrane koja je obezbijeđena za foto-sesije.

Za ilustracije u prvom ovogodišnjem broju angažovani su japanski ilustrator Jošitaka Amano, slikar porijeklom iz Mozambika, Kasi Namoda i italijanski crtač stripova Milo Manara.

Uoči izlaska na kioske sljedeće nedjelje, „Vog“ je predstavio javnosti sedam različitih naslovnih strana, koje su djelo različitih autora.