Mazalica: Sarajevo nema dovoljno širine da bude glavni grad svim građanima

9
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je Srni da je poziv predsjednika Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđa Radanovića Srbima da sutra dođu na entitetsku liniju razgraničenja u svojim lokalnim zajednicama način da se simbolično pokaže da je za Srbe to jedino mjesto sa kojeg mogu da izraze stav, jer do te linije mogu, a od nje im je zabranjeno.

– Na sve kritike da mi dijelimo BiH najbolje su odgovorili iz Sarajeva, dakle oni su je podijelili. Ako glavni grad i zajedničke institucije ne pripadaju svima, onda nema ni BiH – ocijenio je Mazalica, komentarišući odluku MUP-a Sarajevskog kantona da zabrani za sutra najavljeni skup podrške predsjedniku Republike Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Milošu Lukiću.

On je konstatovao da ova zabrana nema nema nikakvog osnova jer su se skupovi ispred pravosudnih institucija održavali i ranije, ali izgleda samo onda kad bošnjačka strana nešto zamjera njihovom radu.

Mazalica je istakao da institucije – Sud i Tužilaštvo BiH – pripadaju svima, a igrom slučaja se nalaze u federalnom Sarajevu, koje je u posljednjem slučaju omeđilo svoju teritoriju i proteste kojima se podržava neko iz Republike Srpske proglasilo nepoželjnim.

– Sarajevo nije spremno da ima dovoljno širine da bude glavni grad svim građanima BiH, da prihvati da svi građani imaju pravo na drugačiji stav i da se svakome trebaju obezbijediti ista prava, odakle god dolazili. Posebno jer znamo da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića uvažavajuću zakon neimenovanog visokog predstavnika koji ruši suverenitet BiH, a koji je toliko retrogradan da nas vraća u srednji vijek, što bi svaki patriota ove zemlje trebao da osudi – rekao je Mazalica.

On je naveo da nije prvi put da se formalno ili neformalno potiskuje izražavanje stava ili iznošenje istine kakvi ne odgovaraju „sarajevskom klišeiziranom mejnstrimu“, bilo u slučaju memorijalizacije žrtava i srpskih stradanja ili izražavanja protesta ispred zajedničkih institucija.

– Ne može se i ne smije u Sarajevu ništa što ne odgovara tom jednom stavu i istini, da li formalnom zabranom ili neformalnom otporu lokalnog stanovništva, ali jedinstvena je poruka – niste poželjni, nemate zaštitu i nemate vi šta ovdje tražiti – rekao je Mazalica.

On je napomenuo da se neposredno prije ove zabrane dešava postavljanje spomenika čovjeku koji je sebe nazivao kraljem Srba, a zabranjuje se izražavanje podrške čovjeku kojeg politički možemo nazvati predsjednikom Srba, koji to jeste budući da je predsjednik Republike Srpske u kojoj većinu stanovništva čine Srbi, a koji se izjašnjava kao Srbin.

– Brutalnim izbacivanjem krstova sa Tvrtkovog štita i falsifikovanjem istorije nazivajući ga bosanskim kraljem, Sarajevo je spremno da na najgrublji način otme od Srba ono što može poslužiti izgradnji bošnjačkog identiteta, a da sve ono što Srbima treba od Sarajeva, jer Sarajevo pripada i Srbima, njima zabrani i onemogući – naglasio je Mazalica.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo saopšteno je da je policija zabranila za sutra najavljeni protest u organizaciji Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH ispred Suda i Tužilaštva BiH „zbog neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga“.

Predsjednik ovog odbora Đorđe Radanović podnio je 24. avgusta zahtjev za održavanje mirnog skupa 1. septembra u Sarajevu zbog političke optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora „Službenog glasnika Srpske“ Miloša Lukića.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Podršku Dodiku i Lukiću pružili su predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, ali i brojnih nevladinih organizacija koji su najavili prisustvo protestima, kao i predstavnici stranaka vladajuće koalicije u Srpskoj.