Marfi prijeti i priziva kraj Republike Srpske

16
Foto: Klix.ba

Neočekivan rezultat glasanja za rezoluciju o Srebrenici, ali već očekivana reagovanja, pa i prijetnje stranih ambasada i političkog Sarajeva.

U odnosu na ukupan broj članica UN, manjinska podrška ovom dokumentu razljutila je američkog ambasadora Majkla Marfija, koji sad priziva čak i kraj Republike Srpske?

Da li je kukavičko prekrajanje pravila glasanja u UN ohrabrilo bošnjačke političare, pa dan poslije najavljuju prekrajanje Dejtonskog sporazuma, u čemu imaju i podršku pojedinih federalnih medija?

Opasno, neodgovorno, antidejtonsko djelovanje, koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. Činjenica je da bi u Republici Srpskoj, ali i u velikom broju zemalja, upravo ovako okarakterisali usvajanje rezolucije o Srebrenici. Međutim, ovo su riječi američkog ambasadora koji na ovaj način opisuje odluku vladajuće koalicije u Srpskoj da Federaciji pošalje prijedlog za mirno razdruživanje.

Reagovala je i Evropska unija, kojoj se u osudama pridružila i Britanska ambasada.

Srpska će postojati, to se ne dovodi u pitanje, odgovaraju njeni zvaničnici. Mirni razlaz je odgovor i ponuda na koncept politike Sarajeva i Zapada, koji ignoriše i gazi mišljenje srpskog naroda i zagovara da Srbi nemaju pravo glasa i da njima nije mjesto u BiH.

– Jedino što je poznanica ukoliko posmatrate budućnost jeste to da će Srpska postojati. Srpska je sve vrijeme nudila razgovor, a vi ste ti koji ste sve to ignorisali. Mi taj izlaz naprosto zovemo mirno razdruživanje – naveo je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

– Mirno razdruživanje nije secesija. Ustavom zagarantovano pravo je mirno razdruživanje – dodao je premijer Radovan Višković.

Političko Sarajevo ignoriše ponudu o mirnom razdruživanju, ali zato ima pojačanu želju za razdruživanjem sa Dejtonskim sporazumom. Tako zamjenik predsjedavajućeg Parlamentarne skupštine Denis Zvizdić pominje nadogradnju Dejtona i novu regionalnu organizaciju BiH. To neće proći, odgovara mu Kovačević.

– Iz perspektive Denisa Zvizdića kao jednog od ključnih protagonista bošnjačke politike i onih koje on zastupa normalno funkcionisanje BiH bilo bi funkcionisanje gdje se Srbi ništa ne pitaju. Neće proći, gospodo, u to budite sigurni – poručio je Kovačević.

A sigurni su bili i političko Sarajevo i Zapad da će rezoluciju o Srebrenici podržati više od stotinu od ukupno 193 članice UN. Kada je izglasana, vidjelo se da je taj broj daleko manji i da je Srbija, uprkos neviđenim pritiscima, uspjela u diplomatskoj borbi.

U svom uključenju iz Njujorka, priznala je to i novinarka HRT-a.

Čak se i u pojedinim sarajevskim medijima čulo da je u Njujorku pokazano da BiH nema pravog saveznika, za razliku od Srbije, koja uz sebe ima najamoćnije zemlje – Rusiju i Kinu. Okrenuli su leđa Sarajevu i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Američki ambasador prijeti Srpskoj ukidanjem ako krene putem razdruživanja. Uz sve to pokušava da uvjeri javnost da rezolucija nije protiv srpskog naroda i Republike Srpske i da su, kako kaže, Dodikove prijetnje secesijom opasne.

– Republika Srpska može postojati samo unutar BiH. Secesija ili „razdruživanje“ ne znači nezavisnost Republike Srpske, već njen kraj. Ne postoji međunarodna zavjera da se ukine Republika Srpska, a gospodin Dodik ne može izdvojiti niti jednu jedinu izjavu nijednog američkog zvaničnika kojom se poziva na ukidanje Republike Srpske – naveli su iz Ambasade SAD.

E tu računica takođe nije dobra. Zašto je onda upravo američki pravnik i ratni savjetnik Alije Izetbegovića govorio da je rezolucija put u nestanak Republke Srpske?

– Onda će biti na svima nama drugima da osmislimo kako ćemo tu rezoluciju koristiti da promovišemo interese BiH i da se jednog dana riješimo Republike Srpske – rekao je Frensis Bojl, američki pravnik i ratni savjetnik Alije Izetbegovića.

I kako onda vjerovati Američkoj i Britanskoj ambasadi u BiH koja kažu da Srpska, govoreći o nediplomatskim postupcima Zapada, bespotrebno plaši svoje građane, a u isto vrijeme govore da Srpska ne može da postoji bez BiH, pa i kada poziva na mirno razdruživanje?