Cvijanović: Srbija ozbiljna država koja se može nositi sa izazovima

16
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je Srbija ozbiljna država i ima svoje alate na raspolaganju, te se može nositi sa ekonomskim, političkim i spoljnopolitičkim izazovima.

Cvijanovićeva je istakla da je Srbija izvan onoga što je u okviru BiH, koja je slabašna i nesposobna da se odupre bilo čemu i definiše svoje stavove, te postigne unutrašnji dogovor.

– Ne mogu govoriti u ime Srbije, ali znam da imaju na raspolaganju alate koje će koristiti i sigurno će to podrazumijevati određeni slijed koraka, uključujući određene odluke – ocijenila je Cvijanovićeva, komentarišući šta bi predstavljalo za Srbiju i Srpsku ako samoproglašeno Kosovo bude primljeno u Savjet Evrope.

Ona je dodala da je stvar jasna kada je riječ o BiH, te da oni koji žele da poštuju institucije i način odlučivanja definisan Ustavom koji je sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma ne treba da imaju dilemu.

– Kosovo ne može biti nezavisno i Kosovo ne može biti neko ili nešto što je primljeno u bilo kakvu međunarodnu organizaciju zato što BiH nema donesenu odluku i neće je imati zbog stavova koji su različiti u dva entiteta i u okviru tri naroda – navela je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, poštujući unutrašnje procedure nema glasanja i nije normalno da bilo ko iz BiH glasa za prijem samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope, jer tako se ne poštuje Ustav, narode i definisane procedure odlučivanja.

Cvijanovićeva kaže da u takvim okolnostima zemlja koja je normalna i nema definisan jedinstven stav bude uzdržana ili glasa protiv, jer nije priznala nekoga.

– Sa BiH vam je to kao neka virtuelna igrica, čudna priča – ocijenila je Cvijanovićeva za RTRS, te dodala da ne igra tu igru već se vodi Ustavom i definisanim procedurama.

Ona je navela da ono što se danas dešava na međunarodnom planu jeste slika i prilika onoga što imate u BiH, gdje dva glasa preglasaju jednog ili stav jednog bude prezentovan na spoljnom planu kao stav cijele BiH.

Cvijanovićeva je podsjetila da se, sve što se radi u političkom Sarajevu na unutrašnjem planu, čini i na međunarodnom planu. „To je logika njihovog razmišljanja i preambiciozna je i sigurno će se morati na kraju suočiti sa određenim posljedicama. Dakle, Ustav kako mene obavezuje, obavezuje i svakoga drugog u ovoj zemlji“, naglasila je Cvijanovićeva.

Srpski član Predsjedništva ocijenila je da se na spoljnopolitičkom planu skoro pa više i ne može govoriti o ambasadorima BiH nego se govori o ambasadorima iz Republike Srpske i onima iz FBiH.

– Zašto? Zato što su ambasadori iz FBiH uveli praksu i politiku da, ne poštujući odluku nadređenog koji definiše stavove, a to je Predsjedništvo BiH, i ignorišući to prezentuju stavove jednog, mogu i dva, ali to i dalje nije tri /člana Predsjedništva/, a treba da imate konsenzus tri da bi nešto bio spoljnopolitički stav – pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da su stvari postavljene nakaradno kada je riječ o prijemu Kosova u Savjet Evrope, ističući da je prisutna orkestrirana kampanja kojoj se u ovom slučaju na silu pristupilo.

U vezi s tim se, kaže, ne poštuju međunarodno pravo, dogovorene obaveze u okviru međunarodnog prava, potpisani sporazumi po tom osnovu i rezolucije UN.

– Vrlo je neobično da vi donesete određene rezolucije u Generalnoj skupštini, Savjetu bezbjednosti i slično i da onda nemate poštovanje na terenu. Kada bismo mi to, recimo, uradili ovdje, onda bi se sav svijet okrenuo protiv nas. Ali, kada to rade neki drugi, neki veliki, u okviru kampanje koju oni sprovode, a ta kampanja je jasna – žele da Kosovo bude nezavisno, i bez obzira što imaju neispunjene uslove na tom planu, oni idu dalje i guraju tu neku svoju priču – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je Savjet Evrope postao nešto što nema više kredibilitet i utemeljenjem u nečemu što su normalne međunarodno definisane procedure niti postoji konzistentnost u određenim stvarima.

Cvijanovićeva je podsjetila da postoje države EU i Evrope koje nisu priznale Kosovo, a kada je riječ o unutrašnjem planu BiH – postoje dvostruki standardi gdje neko kaže da Kosovo to može da uradi, ali ne može Srpska.