Dodik: Nećemo zaboraviti stradale Srbe na Petrovačkoj cesti

22
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjedni Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u selu Janjila kod Bosanskog Petrovca da neće biti zaboravljeni Srbi stradali na Petrovačkoj cesti u Pogromu „Oluja“ 1995. godine.

Dodik je istakao da na ovom mjestu stradanja Srba i u Drugom svjetskom ratu i u proteklom nijedan državnik do sada nije bio, ali da su tu danas on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kako bio podstakli da bude završen planirani objekat kod spomenika i da bi svako znao šta se ovdje dogodilo – da su tu pobijeni srpski civili bez ijednog razloga.

– Nećemo zaboraviti naše žrtve – rekao je Dodik u obraćanju nakon polaganja vijenaca zajedno sa predsjednikom Srbije na spomen-obilježje na Petrovačkoj cesti povodom obilježavanja Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u Pogromu „Oluja“ 1995. godine.

Dodik je rekao da se danas na Petrovačkoj cesti obilježava stradanje srpskog naroda i u Drugom svjetskom ratu, pa je to ponovljeno i 1995. godine, kada su na identičan način ubijani Srbi.

On je ukazao da je Srbija bila sklona do Vučića da potisne ove događaje, da su mu direktno govorili: „Nemojte da to radimo, da ne ljutimo druge“, ali da je danas to sve promijenjeno.

– Svjedočimo tome da je Srbija danas jača, da je Srpska danas snažna i jaka i pomognuta od Srbije kao nikada do sada – naglasio je Dodik.

On je istakao da su četiri opštine u Federaciji BiH gdje je većinsko srpsko stanivnoštvo izdašno pomagane sredstvima Srbije i Srpske i da će to biti nastavljeno i ubuduće.

Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Obilježavanju na Petrovačkoj cesti prisustvovali su Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije sa sveštenstvom eparhije, te brojni stanovnici zapadnokrajiških opština Bosanski Petrovac, Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč.

Hrvatska avijacija prije 28 godina u Pogromu „Oluja“ bombardovala srpske izbjegličke kolone na putu u selu Janjila kod Bosanskog Petrovca.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac rekao je ranije da je tim putem išla izbjeglička kolona iz Like i sjeverne Dalmacije i da je tada na licu mjesta stradalo desetoro ljudi, među kojima je četvoro djece, djevojka od 20 godina, a nekoliko desetina Srba je teško ranjeno, nakon čega je dvoje je podleglo.

Štrbac je naveo da je najtragičnija sudbina Vedrane Stijelje koja je na Petrovačkoj cesti izgubila muža i svekra, bila ranjena i ona i njena ćerka od tri godine.

Prema njegovim riječima, Vedrana se porodila u novosadskoj bolnici i umrla na porođaju, a ljekari su rekli da je jedini razlog smrti šok koji je doživjela.

Prema podacima „Veritasa“, tokom „Oluje“ protjerano je više od 220.000 Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine „Oluju“ okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sva obilježja genocida.

Pogrom Srba u „Oluji“ počeo je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.