Nova politika proširenja Evropske unije

17
Foto: EPA-EFE/Stephanie Lecocq

Kolegijum komesara Evropske komisije usvojio je novu metodologiju pregovora o priključenju Evropskoj uniji, koja se odnosi i na BiH.

Cilj je proširenje Unije na cijeli Zapadni Balkan. Reforma metodologije proširenja početa je jesenas, a neposredan motiv bio je neuspjeh Evropskog savjeta, da otvori pregovore o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Proširenje je geostrateški cilj Evropske unije, a nova metodologija omogućiće državama članicama veće pravo glasa. Zasnovana je na četiri principa: kredibilnost, predvidljivost, dinamičnost i političko upravljanje.

– Potrebne su nam trajne i primjenjive reforme u regionu, a EU jasno mora da kaže šta traži od zemalja u procesu, i da tačno kaže šta će one dobiti za svoje napore – rekao je Oliver Varhelji komesar za proširenje.

Varhelji dodaje da je usvojeni prijedlog metodologije prvi od tri elementa „obnovljene strategije za Zapadni Balkan“. Prema novoj metodologiji, zemljama koje su već u procesu pregovora, poput Srbije i Crne Gore, ne mogu se nametati nova pravila. Predviđa se i sistem nagrade i kazne, za zemlje koje napreduju ili stagniraju u procesu pridruživanja. Kao nagrada, predlaže se postepeno uvođenje zemlje kandidata u pojedinačne politike EU i povećanje ulaganja u tu zemlju. Kazna će biti zaustavljanje procesa pristupanja.

– Mora biti jasno da se može ići unazad ukoliko zemlje na zadovoljavajući način ne sprovode reforme. Suspenzija fondova je jedan od načina sankcionisanja, kao i ponovno otvaranje pregovora u poglavljima koja su već zatvorena ili suspendovanje pregovora – smatra Varhelji.

Zemlje članice imaće veću ulogu u odlučivanju o „nagrađivanju, ali i sankcionisanju“, postignutog u procesu pristupnih pregovora. Prijedlog predviđa da pregovaračka poglavlja budu organizovana u šest klastera, koji bi mogli da se otvaraju grupno i istovremeno.

– Redoslijed otvaranja klastera ostaje odluka zemalja u procesu pridruživanja. Jedini zahtjev EU jeste da se pregovori otvore i zatvore klasterom koji se odnosi na vladavinu prava – dodaje on.

Evropska komisija nada se da će, novom metodologijom smekšati Francusku, koja je uložila veto na proširenje bloka na zemlje Zapadnog Balkana. Varhelji je uvjeren da će zemlje članice EU novu metodologiju odobriti prije majskog Samita EU za Zapadni Balkan, u Zagrebu.