Mazalica: Nametanje zakona o imovini moglo bi da izazove raspad BiH

10
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je da su opravdane tvrdnje predsjednika Srpske Milorada Dodika da bi eventualno nametanje zakona o imovini na nivou BiH moglo izazvati raspad u ovoj zemlji.

Mazalica je istakao da su Dodikove tvrdnje pravno utemeljene u međunarodnom pravu, te da pravo na samoopredjeljenje u tom slučaju imaju one federalne jedinice i etničke grupe koje su diskriminisane, ugnjetavane i kojima se nanosi ekonomska šteta.

– Dodik to ne bi rekao da su se visoki predstavnici i zapadne ambasade na čelu sa američkom držale Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sada te Dodikove poruke nisu samo međunarodni i ustavnopravni argumenti. To je i stvar fizike, sila akcije i reakcije – rekao je Mazalica reagujući na objavu iz Ambasade SAD u kojoj se navodi da je, kako kažu, separatistička politika Milorada Dodika opasna po stabilnost ne samo BiH već i cijelog zapadnog Balkana.

Mazalica je istakao da bi se, u tom smislu, američka Ambasada trebala vratiti poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne Dodik.

– Insistiranje na uzimanju državne imovine entitetima, što ne spada čak ni u zahtjeve EU, jeste opasno skretanje od mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti, a za šta Ambasada optužuje Dodika – naveo je Mazalica.

Komentarišući stav američke Ambasade u BiH da „ne postoji pravo u Ustavu BiH da se entiteti otcijepe“, Mazalica je rekao da bi oni, kad već tako pažljivo čitaju Ustav, trebali da kažu i gdje to u Ustavu piše da BiH uređuje i obezbjeđuje „svojinske i obligacione odnose i zaštitu svih oblika svojine“.

– Shodno tome, trebali bi da objasne može li BiH biti vlasnik državne imovine na svojoj teritoriji? Naravno da to ne piše u tom Ustavu, ali zato piše u Ustavu Srpske, u članu 6 -, podsjetio je Mazalica.

On je ocijenio da su vlastima Srpske poznati stavovi američke Ambasade u BiH po pitanju državne imovine, ali da bi oni trebali znati da upravo njihovo insistiranje na zakonu o državnoj imovini na nivou BiH predstavlja kršenje i razgradnju Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je riječ o prenosu nadležnosti.

Mazalica je ukazao da, u skladu sa Aneksom četiri Ustava BiH, ali i drugim aneksima ovog sporazuma, te postdejtonskoj praksi i kasnijim odlukama Ustavnog suda, niko ne daje pravo uređivanja svojinskih odnosa i vlasništva nad imovinom u državnoj zajednici BiH.

– Zahvaljujući penzionisanom vojnom oficiru Pediju Ešdaunu problem raspodjele imovine iz sukcesije je poslužio da se stvori grudva snijega od koje se sada pravi lavina. Nažalost ta lavina može odnijeti samo BiH i to diplomate zapadnih zemalja koji nemaju elementarna znanja iz ustavnoh prava treba da znaju – rekao je Mazalica.