Vučić u obraćanju Generalnoj skupštini UN: Srbija na raskrsnici različitih političkih interesa

6
Foto: REUTERS/Marko Djurica

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras putem video linka učesnicima Generalne debate, u okviru 75. zasjedanja Generalne skupštine UN, porukom da je spoljna politika Srbije usmjerena na evropske integracije, produbljivanje saradnje sa zemljama širom svijeta, a posebno na odnose sa susjedima, odnosno regionalnu saradnju.

– Upravo je politika Srbije – insistiranje na očuvanju mira i stabilnosti, saradnji i ekonomskom napretku, osnova za pristup rješavanju dugotrajnog problema, u najboljem interesu i Srba i Albanaca – rekao je Vučić, osvrćući se i na problem očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije, odnosno na napore da se, uprkos svim preprekama, kako je rekao, riješi pitanje srpske autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Ukazao je da je Srbija, na tom putu, bila i biće suočena sa brojnim pritiscima, jer se nalazi na raskrsnici različitih političkih interesa, ali je izrazio uvjerenje da će biti moguće doći do rješenja poslije dugog i teškog dijaloga.

– Ali, budite sigurni da Srbija nikada neće pristati na poniženje. Prihvatanje bilo čega što nije kompromis, nije rješenje za nas. Kompromisom obje strane moraju biti podjednako zadovoljne i nezadovoljne – poručio je predsjednik Srbije.

Naveo je da je nedavna, nova runda dijaloga Beograda i Prištine, pod okriljem EU, poslije skoro dvije godine zastoja, samo prvi korak na tom putu, dok dodatni veliki korak naprrijed u pronalaženju obostrano prihvatljivog rješenja jeste potpisivanje sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa u Vašingtonu, 4. septembra, koji će doprinijeti boljem životu građana cijelog regiona.

U tom kontekstu, istakao je i konstruktivnu i važnu ulogu administracije predsjednika SAD Donalda Tarmpa za postizanje ovog sporazuma i kao signal njegove posvećenosti za pronalaženje konačnog, održivnog rješenja za važno pitanje.

– Dijalog Beograda i Prištine, nastavljen u Briselu, uz posredovanje EU, je pravi put za pronalaženje održivog rješenja između dvije strana, ali polazna tačka ne može biti poniženje i prihvatanje takozvane nezavisnosti Kosova. Uprkos svemu, vjerujemo da sporazum između Srba i Albanaca je ključ za regionalnu stabilnost. Srbija ostaje posvećena pronalaženju kompromisnog rješenja za pitanje Kosova i izgadnji zajedničke budućnosti i politici mira i saradnji – rekao je Vučić.

Istakao je da je Srbija svjesna ozbiljnosti i složenosti odnosa sa pojedinim susjedima, ali i privržena rješavanju problema isključivo kroz dijalog, te apostrofirao posvećenost razvoju ekonomske saradnje, kao pristup koji povećava međusobno povjerenje i doprinosi lakšem rješavanju otvorenih pitanja.

Podsjetio je na to da je prošle godine sa premijerima Sjeverne Makedonije i Albanije ustanovio, vodeći se potrebom unapređenja ekonomske saradnje i poboljšanja uslova za investiranje na Balkanu , inicijativu koja omogućava slobodu kretanja ljudi, kapitala, robe i usluga, samim tim i tešnju saradnju tri zemlje.

On je poručio da je ta inicijativa otvorena za ostale u regionu i pozvao ih da joj se pridruže.

Kao prioritet spoljne politike Srbije, Vučić je istakao i članstvo u EU i naveo da je evropska perspektiva zapadnog Balkana bila je i ostala važan podsticaj reformskih procesa, uz konstataciju da bez pune integracije zapadnog Balkana, zajednički evropski politički i ekonomski prostor neće biti potpun.

– Naš evropski put, međutim, ne isključuje privrženost razvoju i produbljenju odnosa sa zemljama širom svijeta, kako zapadnim, uključujući i SAD, tako i drugima, a ponosni smo na izvanredne odnose sa Rusijom i Kinom – rekao je Vučić.

Naglasio je da je u fokusu spoljne politike Srbije i saradnja sa prijateljskim afričkim, pacifičkim i latino-američkim zemljama.

Srbija snažno podržava multilateralizam

Ujedinjene nacije moraju biti prilagođene novonastalim okolnostima i spremne za zajednički odgovor na izazove savremenog doba, koji ne poznaju granice država, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju Generalnoj skupštini UN.

Vučić je poručio da Srbija snažno podržava multilateralizam i principe sadržane u Povelji UN.

– Krupne promjene na međunarodnom planu koje je donio 21. vijek, samo jačaju potrebu za striktnim poštovanjem Povelje Ujedinjenih nacija i njenih svima poznatih osnovnih principa – ocijenio je on.

Naglasio je, kao predstavnik države i naroda koji je podnio ogromna stradanja i žrtve u borbi protiv nacizma i fašizma, značaj obilježavanja 75. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata.

Vučić smatra da pandemija kovida 19 snažno potvrđuje potrebu i nužnost postojanja i jačanja uloge Ujedinjenih nacija, čije specijalizovane agencije i organizacije poput SZO imaju nezamjenjivu ulogu.

– Ujedinjene nacije kakve su nam potrebne, kako danas, tako i u budućnosti, moraju biti prilagođene novonastalim okolnostima i spremne za zajednički odgovor na izazove savremenog doba. Novonastala realnost u svijetu predstavlja još jedan dokaz da savremeni izazovi ne poznaju granice država – rekao je Vučić.

Zahvalnost za pomoć Srbiji u borbi protiv virusa

Predsjednik Srbije je naveo da se i Srbija suočava sa problemima u borbi protiv kovida 19, i da je primila pomoć prijateljskih država kada joj je to bilo najpotrebnije, na čemu im još jednom zahvaljuje.

– Želim da se zahvalim našim evropskim partnerima, našim kineskim prijateljima, kao i našim ruskim prijateljima – rekao je Vučić, koji je na pomoći zahvalio i Ujedinjenim nacijama i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Istakao je da je i Srbija pokazala solidarnost i pružila pomoć drugim državama, kao i da će nastaviti da pruža podršku Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, kao i Savezu za inovativne spremnosti za epidemiju kao vodećem akteru na polju vakcinacije.