Odbor za politička pitanja PSSE glasao protiv svih amandmana Srbije, Italije i Mađarske

14
Foto: REUTERS

Na proljećnom zasedanju Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope i zahtjev Prištine za prijem u članstvo. Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PS SE) Biljana Pantić Pilja izjavila je da je Odbor za politička pitanja i demokratiju PSSE glasao protiv svih amandmana koje je predložila srpska delegacija, kao i protiv amandmana koji su predložili članovi italijanske delegacije i jedan član delegacije Mađarske i najavila ulaganje prigovora.

Pantić Pilja izjavila je za Tanjug da je Odbor za politička pitanja i demokratiju PSSE glasao protiv svih amandmana koje je predložila srpska delegacija, kao i protiv amandmana koji su predložili članovi italijanske delegacije i jedan član delegacije Mađarske i najavila ulaganje prigovora.

Pilja je dodala da su amandmani odbijeni velikom većinom i da se samim tim neće razmatrati na plenarnoj sjednici PSSE, osim ukoliko se ne uloži prigovor. Srpska delegacija u PSSE podnijela je juče 10 amandmana na tekst preporuke za prijem tzv. Kosova u Savjet Evrope (SE), a njima se pored ostalog traži odlaganje odluke o zahtjevu Prištine za članstvo kao i da formiranje ZSO bude pretpristupni uslov.

Članovi italijanske delegacije i jedan član delegacije Mađarske podnijeli su amandman na tekst preporuke za prijem tzv. Kosova u Savjet Evrope (SE), kojim se traži da članstvo tzv. Kosova bude uslovljeno formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO).


Prema objavljenoj satnici dnevnog reda oko 20.00 večeras trebalo bi da se zna da li je Parlamentarna skupština Savjeta Evrope podržala predlog za prijem Prištine. Prema složenim pravilima procedure, delegacija Srbije moći će da zatraži glasanje o kvorumu i ukoliko dobije podršku, biće neophodno da bar stotinu od ukupno 300 poslanika od 46 zemalja članica Savjeta Evrope, bude prisutno u sali u trenutku glasanja.

Ako ovaj uslov bude ispunjen, biće potrebna dvotrećinska većina da bi predlog o prijemu Prištine bio usvojen.

Ukoliko ishod glasanja bude povoljan za Prištinu, onda će Parlamentarna skupština Savjeta Evrope uputiti preporuku za njen prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji je izvršno tijelo Savjeta Evrope i donosi konačnu odluku, i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

Bilo bi to prvi put da se odluka o prijemu nove članice ne donosi jednoglasno, kako je to do sada uvijek bio slučaj u istoriji Savjeta Evrope, najstarije panevropske organizacije, osnovane poslije Drugog svjetskog rata, da nadzire poštovanje ljudskih prava i pravne države.

Takođe, bilo bi to prvi put da u ovu organizaciju bude primljena teritorijalna jedinica, koja nije članica Ujedinjenih nacija, nije priznata kao država od svih članica Savjeta Evrope i koja je samo proglasila ocijepljenje od države koja jeste članica Savjeta Evrope, odnosno od Srbije u ovom slučaju.

U izvještaju Dore Bakojani kaže se da „Parlamentarna skupština preporučuje Komitetu ministara da pozove Kosovo da postane članica Savjeta Evrope pod imenom Kosovo i da, Kosovu dodijeli tri sjedišta u Parlamentarnoj skupštini“.

U izveštaju se između ostalog navodi da je „Kosovo parlamentarna demokratija koja je funkcionalna i da bi takođe, prijem Savjeta Evrope predstavljao važnu etapu u procesu evropske integracije Kosova“.

Navodi se, da Parlamentarna skupština Savjeta Evrope pozdravlja napredak Kosova u domenu ljudskih prava, demokratije i pravne države i pozdravlja se napredak koji je ostvarila sadašnja vlada posebno u domenu borbe protiv korupcije uvođenjem građanskog partnerstva za parove istog pola u građanskom zakoniku.

Traži se od Prištine da preduzme važne i konkretne mjere kako bi se što prije formirala asocijacija opština sa srpskom većinom, ali to u izvještaju nije predstavljeno kao uslov za prijem Prištine u Savjete Evrope.

Moguće, kako se nezvanično saznaje RTS, da u kontekstu intenzivnih diplomatskih aktivnosti a mandatno budu danas predložene izmjene po ovom pitanju.

Od 46 država članica Savjeta Evrope, nezavisnost i državnost Prištine nije priznata njih 12. U izveštaju Bakojani od njih se ne traži da sada priznaju nezavisnost Prištine, ali se traži da poštuju odluku o prijemu Prištine u Savjet Evrope kada ona bude definitivno donesena.