Zašto današnji okeani kriju najveću raznolikost vrsta?

41
Foto: Joakant/Pixabay

Nova studija časopisa „Sajens“ daje odgovor na pitanje koje je bilo u središtu pažnje mnogih paleontologa – zašto se danas u svetskim okeanima može naći toliko različitih bioloških vrsta.

Brojne životinjske vrste u savremenim okeanima, poput riba, mekušaca i rakova, polako i postojano su se razvijale u dugom vremenskom periodu i bile su zaštićene od izumiranja, nalazi su novog istraživanja.

Studija je ispitala oko 20.000 rodova (grupa srodnih vrsta) fosila morskih životinja starih do petsto miliona godina, ali i 30.000 rodova postojećih morskih vrsta.

– Paleontologija nam može pomoći da identifikujemo osobine koje su pomogle ovim vrstama da opstanu i razvijaju se u prošlosti, i za vrijeme masovnih izumiranja – kaže Endru Buš, jedan od autora studije.

Nalazi pokazuju da one životinjske grupe koje su najraznolikije, imaju i raznovrsnije načine preživljavanja, napominje vodeći autor studije Metju Knop sa Univerziteta Havaji.

– Pripadnost ekološki prilagodljivoj grupi čini vas otpornim na izumiranje – objašnjava.

Okeani koje danas vidimo ispunjeni su izuzetno velikim brojem vrsta u skupinama za koje se pokazalo da su imale nižu stopu izumiranja u veoma dugim intervalima.

Autori studije smatraju da saznanje o tome kako se biološka raznolikost u okeanima razvijala tokom istorije, može da ukaže na to sa kakvim problemima se možemo suočiti u budućnosti, poput klimatskih promjena.