Dodik: Potreban hrabriji iskorak za rješavanje srpskog nacionalnog pitanja

15
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ukazao je danas u Beogradu da treba ojačati ideju o tome da je rješenje srpskog nacionalnog pitanja isključivo vezano za ujedinjenje srpskog naroda na ovim prostorima, kao i da je za to potreban hrabriji iskorak.

„To treba da bude dio onoga što treba da radimo. Za hrabriji iskorak potreban je zajednički dogovor o tome kako ćemo se kretati dalje“, rekao je Dodik u završnoj riječi na tribini „Srpska se brani i u Srbiji“.

Dodik je podsjetio da je u prošlom vijeku srpski narod devastiran u ratovima i da ovaj vijek mora da bude vijek srpskog ujedinjenja.

„Da bi došli do toga, to mora da bude vlasništvo svih nas, ne samo pojedinaca ili grupa. Prvo treba da savladamo strah šta mi to hoćemo. Srpska ništa ne može bez Srbije i to moramo da prihvatimo kao objektivnu činjenicu“, rekao je Dodik.

On je ukazao i da srpsko nacionalno pitanje nije riješeno onako kako srpski narod većinski osjeća, te je potrebno ohrabrenje da se otvoreno govori o tim aspiracijama.

Dodik je istakao da je rat u BiH očistio sve iluzije kod srpskog naroda i da je jedna od velikih pobjeda što u Republici Srpskoj nema podjele „na četnike i partizane“.

„Ima između političke volje, odnosno vlasti i opozicije, koja iskazuje neku dozu patriotizma, ali nije spremna da ode daleko da dođe na vlast i brani neku poziciju, za razliku od vlasti koja to iskazuje“, rekao je Dodik i ocijenio da apsolutno nije produktivno sada donositi neke velike odluke.

On je ocijenio da Srbi ne bi dobili ništa, ako bi, hipotetički, pristali da prate politiku Zapada i Brisela jer bi to, kako je ukazao, značilo da uvedu sankcije, da priznaju samoproglašeno Kosovo.

Predsjednik Srpske je ukazao da se treba znati kada neko iz BiH dolazi u Srbiju, šta i koga predstavlja.

„Nije to ni Bakir /Izetbegović/, ni /Elmedin/ Konaković. Mi, Republika Srpska, možda imamo jaču poziciju, jer dolazimo ovdje u Srbiju i kao Srpska i kao dio BiH. Treba u Srbiji da se prihvati da smo i mi taj dio, jer nema odluke o BiH bez nas“, rekao je Dodik.

On je istakao da Srbi ne smiju da prihvate da su zapadne politike one politike koje su u interesu srpskog nacionalnog pitanja i njegovog rješavanja u BiH.

„Mi to moramo jasno da im govorimo, ja im to jasno govorim“, rekao je Dodik i dodao kako mu kažu da će ga izlolovati, ali da on iz toga ima pozitivno iskustvo.

Naveo je i da je britanski ambasador Metju Fild „navalio“ da se vide, ali da on to odbacuje jer se dobro osjeća kada ne viđa neke zapadne ambasadore.

Dodik je rekao da je najčešći klijent u Sudu i Tužilaštvu BiH, te podsjetio da je rekao da u Srebrenici nije bio genocid.

„Ako neko misli da je bio genocid, ne moram ja da prihvatim to. Imam neke druge autoritete na koje se pozivam. Ja sam slušao neke koji o tome svašta znaju i koji su nesumnjivi svjetski autoriteti“, rekao je Dodik.

On je istakao da nema nacije bez mita, zbog čega muslimani u BiH pokušavaju da Srebrenicu naprave svojim mitom i zato ne daju da se to dovede u pitanje.

Dodik je naveo da se može samo maštati kako će izgledati nova podjela u svijetu, ali da je vidljivo da Amerikanci pokušavaju da sakupe ostatke svojih ostataka.

Tribinu „Srpska se brani i u Srbiji“ i promociju zbornika proteklih deset tribina u Pres-centru UNS-a u Beogradu je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i informativno-politički portali „Sve o Srpskoj“ i „Fakti“.

Tribina je organizovana povodom 9. januara – Dana Republike i 28. februara – dana kada je donesen prvi Ustav Republike Srpske, a na njoj su učestvovali ugledni analitičari i istoričari Srbije i Srpske.