Dodik: Zajednička sjednica vlada Srpske i Srbije krajem februara ili početkom marta

27
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić krajem februara ili početkom marta doći u Banjaluku gdje će biti održana zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije, kao i sjednica Savjeta za saradnju o specijalnim vezama.

Dodik je poslije sastanka sa Vučićem u Beogradu rekao da je na sastanku razgovarano o saradnji Srbije i Srpske po svim pitanjima, prije svega ekonomskim projektima, te analizirali stanje projekata izgradnje auto-puta od Bijeljine do Rače, o aerodromu Trebinje i Hidroelektrani Buk Bijela.

– Dogovarali smo se na koji način ćemo u narednim mjesecima organizovati međusobne susrete i dogovorili smo se da predsjednik Vučić krajem februara ili početkom marta dođe u Banjaluku u Republiku Srpsku zajedno sa Vladom Srbije, gdje bi se održala zajednička sjednica vlada Republike Srspke i Srbije i održao Savjet za saradnju o specijalnim vezama koji čine predsjednici Republika, odnosno premijeri, te da zajedno napravimo novu dinamiku odnosno zajednički vidimo šta možemo dalje da radimo – rekao je Dodik novinarima.

Dodik je naveo da ga je Vučić upoznao i sa aktuelnim dešavanjima i razgovorima koji se vode na relaciji Beograd-Priština.

– Naravno da je to situacija veoma složena, jer međunaroni faktor, a prije svega nekoliko zemalja – Amerika, Njemačka, Francuska, Britanija, pokušavaju da svoju raniju bukvalno brljotinu vezano za priznanje /samoproglašenog/ Kosova dovedu do kraja, tako što bi kroz neku potpuno sumnjivu konstrukciju koja se predlaže – a to je da se ćuti, da se nešto pusti, doveli Srbiju da bude dodatno ponižena i omalovažena. To je moj pristup tome i to svima kažem – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da predsjednik Srbije razumije kontekst i probleme koji su vezani za status Kosova i Metohije i ocijenio da je u ovoj situaciji najvažnije da se očuva pregovaračka pozicija.

Predsjednik Srpske je ukazao da je važno da svi faktori u Srbiji shvate da je potrebno da učestvuju kroz javnu društvenu debatu o tom pitanju i bude donijeta odluka koja bi mogla da napravi najširi društveni politički konsenzus u Srbiji, ali i u Republici Srpskoj.

– Naravno i nas u Republici Srpskoj, jer Kosovo je specijalna stvar za svakog Srbina – svi smo živjeli i vaspitani na osjećaju da je Kosovo naša kolijevka i da u temeljima svega što nosimo u emotivnom, nacionalnom i narodnom smislu jeste Kosovo i epopeja stradanja Srba na Kosovu. I mi, Srbi, bez obzira na to gdje bili – ne samo u Srbiji, imamo pravo na svoj stav o tome – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je zvaničan stav Republike Srpske da međunarodni faktor pokušava da pitanje Kosova posmatra odvojeno od statusa Republike Srpske, iako je riječ o sličnim ili gotovo identičnim situacijama.

To su situacije, ukazao je on, u kojima se „na bazi nemogućnosti da narodi na tim prostorima eventualno žive zajedno, jer su ratovali“, Republici Srskoj kaže da ćuti i da mora da bude u BiH, dok za Kosovo i Metohiju, gdje je gotovo identična situacija, kažu kako to ne može da funkcioniše i da „Kosovo ima da se odvoji“.

Dodik je ocijenio da bi to pitanje trebalo jedinstveno rješavati, imajući u vidu i činjenicu da Albanci već smatraju da je Kosovo njihovo i da zajedno sa Albanijom treba da naprave novu državnu zajednicu.

– Treba hladne glave razmisliti i vidjeti da će ipak rješenja uvijek zavisiti samo od nas, i ovo na Kosovu i pitanje same Republike Srpske – smatra Dodik.

Vidljivo je, istakao je on, da se svijet mijenja i ne mogi da bude pobijeđeni realno stanje i zahtjevi naroda.

– Prema svim, i prirodnim i Božijim zakonima, Srbi imaju pravo na svoju državu kao i svi drugi narodi. I to je pravo koje imaju Albanci – i ako se njima daje, ako se daje Hrvatima, bilo kome, evo u Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji, i Njemačkoj koja se ujedinila i smatra se sasvim normalnim da jedan narod bude u jednoj državi, (onda i Srbi imaju pravo) – rekao je Dodik.

Čak, ukazao je on, i pristup rješavanja problema između Izraela i Palestine ide za tim da kažu – dvije države za dva naroda.

– Samo kod nas ovdje pokušava da se nametne nešto što ne može da funkcioniše. Alim to će doći na dnevni red i zato je važno da razgovaramo o tim pitanjima – zaključuje Dodik.