Lav Nikolajevič Tolstoj – srpski akademik

20
Foto: culture.ru

Ruski pisac i književni klasik Lav Nikolajevič Tolstoj postao je 3. februara 1906. godine član Srpske kraljevske akademije (kasnije SANU).

Tolstoj je bio prijatelj Srba. Kada je dobio informaciju da je postao dopisni član Akademije, Tolstoj je preko ličnog ljekara Dušana Makovickog poslao predsjedniku te ustanove Stojanu Novakoviću biografiju i bibliografiju.

Njegov prijateljski odnos prema Srbima došao je do izražaja i u vrijeme Aneksione krize u BiH.

U pismu Anđi Petrović, mlađoj sestri slikarke Nadežde i književnika Rastka Petrovića, Tolstoj je zapisao da mu se jedna Srpkinja obratila pitanjem šta misli o pripajanju BiH Austriji, koje je izvršeno tih dana.

– Nije bitan politički položaj Srbije. Bitno je religiozno stanje srpskog naroda, odnosno stepen jedinstva i sloge, solidarnosti i uzajamne ljubavi, one koja svemu prevashodi – smatrao je Tolstoj.

Istoriju, a posebno ratnu istoriju Srbije, Tolstoj je izučavao i ranije, u pripremi za pisanje svojih romana „Rat i mir“ i „Ana Karenjina“.

Poznato je da je dobrovoljac u srpsko-turskim ratovima sedamdesetih godina 19. vijeka ruski pukovnik Nikolaj Rajevski poslužio kao književni uzor za lik grofa Vronskog u Tolstojevom romanu „Ana Karenjina“.

Pukovnik Rajevski poginuo je 20. avgusta 1876. godine boreći se na srpskoj strani protiv Osmanskog carstva.

U svojevremenoj anketi američkog portala Top ten buks, 125 američkih i britanskih književnika proglasilo je Tolstoja za najboljeg pisca u prethodna dva vijeka.