Poznato prvih deset finalista Evrosonga – Albanija, Slovenija i Hrvatska ostale bez finala

17
Foto: EBU/Corinne Cumming

Prvo polufinale „Pjesme Evrovizije“ je završeno, nastupilo je 17 zemalja, a prolaz u finale obezbijedili su predstavnici Švajcarske, Jermenije, Islanda, Litvanije, Portugala, Norveške, Grčke, Ukrajine, Moldavije i Holandije, koji su predstavljeni nasumičnim redoslijedom koji nema veze sa plasmanom u prvom polufinalu.

Bez obzira na to što se čini da uzbuđenje u vezi sa „Pjesmom Evrovizije“ nikad nije bilo veće, prvo polufinalno veče u Torinu nije opravdalo, može se reći, visoka očekivanja. Slovenija i Hrvatska su drugu godinu zaredom ostale bez plasmana u finale, a mnogi su bili iznenađeni što predstavnica Albanije nije obezbijedila učešće u završnici takmičenja.

Međutim, prvo polufinalno veče je, osim što je možda moglo da bude manje dosadno, donijelo i neka iznenađenja. Pojedini, za koje su fanovi takmičenja bili sigurni da će nastupiti i u finalu, nisu uspjeli da uđu među deset najboljih.

Jedan od tih favorita je predstavnica Albanije Ronela Hajati, koja je i otvorila ovogodišnje takmičenje. Albanci među prvima biraju predstavnika, pa su evrovizijski ljubitelji Ronelinu pjesmu Sekret (Tajna) slušali još od decembra i predviđali joj dobar plasman.

O čemu je bila riječ i da li je za publiku i žiri bilo previše svega što je albanska predstavnica donijela na scenu, vidjećemo kada kompletni glasovi budu objavljeni.

Hrvatska i Slovenija ponovo bez finala

S druge strane, Hrvatska i Slovenija gotovo da nisu imale nikakve šanse. Predstavnica Hrvatske Mia Dimšić je, prema kladionicama, gotovo od početka bila na začelju, a pjesmu nije unaprijedio ni nešto komplikovaniji nastup od onog na Dori, ali ni to što je završetak pjesme pevala na maternjem jeziku.

Nezahvalno je procjenjivati, ali se ne bi reklo da je Hrvatska bila blizu plasmana u finale, kao što je prošlogodišnjoj predstavnici Albini finale izmaklo za samo jedno mjesto. Hrvatsku u finalu nismo gledali od Kijeva 2017. godine, pa bi bilo dobro čelnici HRT-a razmotre postoji li problem ili je u pitanju nedostatak sreće.

Ni Slovenci nisu uspjeli sa svojom retro pesmom da uđu u finale. Grupa LPS, sačinjena od maturanata, pobrala je ogromne simpatije u Sloveniji, ali vidljivo je da je za evropsku publiku nešto nedostajalo. Možda bi pomoglo da su dio ili cijelu pjesmu ipak otpevali na engleskom, iako joj slovenački daje jedinstveni šmek.

Bez finala ostali su i predstavnici Bugarske, Danske, ali i Letonije i Austrije, kojima se ipak finale predviđalo.

Favoriti nisu podbacili

Vrijeme je da pređemo na finaliste. Uoči takmičenja, gotovo da nije bilo dileme da će se u finale plasirati predstavnici Ukrajine, „Kaluš orkestar“, kojima sve kladionice predviđaju i pobjedu. Plasman u finale se predviđao i Jermeniji, Grčkoj i Portugalu, ali i zanimljivom nastupu iz Norveške.

Norvežani, odabirom neobične grupe „Subwoolfer“ još jednom pokazuju da vole da rizikuju i da su spremni, kako za pobjedu, tako i za posljednje mjesto.

Tome u prilog ide i činjenica da je Norveška, uprkos tome što ima tri pobjede, najviše puta bila na posljednjem mjestu. Ove godine, nesumnjivo, idu ka vrhu.

Vašar iz Moldavije je napravio hit na društvenim mrežama, pa nikoga ne bi trebalo da čudi zbog čega je grupa „Zdob ši zdub“, kojoj je ovo već treće učešće na Evrosongu, prošla u finale.

Uspjeli su i da treći put prođu u finale, a imajući u vidu reakcije, možda poboljšaju svoj najbolji plasman – šesto mjesto 2005. godine.

Litvanija i Island – dva iznenađenja ili dokaz da i kladionice griješe

Ako ste vjerovali kladionicama, onda ste se sigurno iznenadili što se predstavnica Litvanije Monika Liu plasirala u finale, pošto je prema kvotama bila na začelju.

Posljednjih godina se jedina baltička zemlja koja nije zabilježila pobjedu poboljšala, a zanimljivo je da je ovogodišnja pjesma prva koja je otpevana u potpunosti na litvanskom još od 1994. godine.

Pozitivno iznenađenje večeri su predstavnice Islanda – grupa „Systur“, odnosno „Sestre“, koje su, prema ocjeni mnogih, otele mjesto predstavnici Albanije. Ipak, čini se da su Islanđanke više prijale i publici i žiriju.

U finale je uspjela da uđe još jedna balada. Predstavnik Švajcarske Marijus Ber je, statičnim nastupom i sporom numerom, uspio da se domogne finala. Glasovne sposobnosti švajcarskog izvođača su vjerovatno presudile u odluci publike i žirija da ga gledaju i tokom finalne večeri.

Kada sve rezimiramo, djeluje da nismo videli najbolje od ovogodišnjih takmičara i da kvalitet i zabava tek predstoje.

Već ćemo sutra, od 21 čas, imati priliku da gledamo drugo polufinale, u kojem će nastupiti i predstavnica Srbije Ana Đurić Konstrakta sa pjesmom „In corpore sano“.

Voditelji, pamti li ih neko?

Mnogi su se obradovali kada su čuli da će domaćini na evrovizijskoj sceni biti svjetski popularni pevači Mika i Laura Pausini, ali kada smo ih vidjeli sve je to djelovalo prilično usiljeno i neuvježbano.

Jedini koji je pokušavao malo da podigne atmosferu je Alesandro Katelan, koji se zapravo i jedini bavi poslom za koji je određen u Torinu. Međutim, nedostaje i njemu malo vježbe.

Nadajmo se da će u finalu sve biti kako treba.

Foto: EBU/Sarah Louise Bennett