Šmit poručio da bi volio da je Ešdaun, iz Srpske odgovorili da je to pokušaj revitalizacije kolonijalizma

17
Foto: Klix.ba

Obraćajući se pred Komitetom za spoljne poslove britanskog parlamenta, Kristijan Šmit poručio je da bi volio da bude kao Pedi Ešdaun, ali da za sada neće koristiti Bonska ovlašćenja prema zvaničnicima Republike Srpske.

Šmit je na pitanja britanskih parlamentaraca odgovorio da postoji tzv. ruski uticaj u BiH, ne navodeći nijedan dokaz za to. Pritom je rekao da naredno obilježavanje Dana Republike 9. januara neće biti kao što je bilo ovogodišnje.

Iz Srpske mu poručuju da Republika Srpska nije kolonija, i da njegovi naumi neće biti ostvareni.

Čim se uključio linkom iz sjedišta OHR-a u Sarajevu, bukvalno u prvoj rečenici Kristijan Šmit optužio je Milorada Dodika za političke blokade. Ipak pohvalio je brzo formiranje vlasti na nivou BiH. Na pitanje o uklanjanju političara iz Srpske koji su pod sankcijama Velike Britanije rekao je da je bolja taktika finansijkog uslovljavanja Republike Srpske.

– Nekad bih volio da budem kao Pedi Epšdaun. Nisam isključio sankcionisanje zvaničnika Republike Srpske, ali to nisam uradio do sada. Više sam fokusiran na finansijsko uslovljavanje Srpske koja nije bogatiji dio BiH. Kao što znate Njemačka i EU su blokirale novac za neke projekte u Srpskoj – rekao je Šmit.

Nakon što je demonstrirao taktiku finansijskog iznurivanja Republike Srpske, Šmit je požurio da se britanskim parlamentarcima dodvori najavom da naredni 9. januar neće biti proslavljen kao do sada. Antiruskoj atmosferi u Velikoj Britaniji godilo je njegovo širenje dezeinformacija o navodnom ruskom uticaju u BiH.

– Deveti januar – to je bila demonstracija srpskog identiteta, ali Republika Srpske je multietnički entitet. I naredni 9. januar, neće se desiti na način kao što se desio. A ako grupa Vagner bude regrutovala u BiH mlade ljude kao u Srbiji, pozvaću međunarodnu zajednicu da reaguje – kaže Šmit.

Puno je neistina, izvrnutih teza koje izgovorio Kristijan Šmit ocjena je političara i analitičara iz Republike Srpske. Primjećuju da je govorio o kandidatskom statusu BiH i njenom evropskom putu pred Britancima koji su izašli iz EU.

– Ovo me podsjeća na pokušaj uspostavljanja kolonijalnog poretka – rekla je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

– Jedna stvar brine kada je rekao da žali što nije kao Pedi Ešdaun – dodao je politički analitičar Vojislav Savić.

Kristijan Šmit je u višečasovnom svjedočenju pred Komisijom za spoljne poslove britanskog parlamenta branio intervenciju na Izborni zakon i time zapravo potvrdio da problemi u BiH ne „stanuju“ u Republici Srpskoj, već u Federaciji, gdje više od osam godina nije uspostavljena vlast, a sve zbog neuređenih odnosa Bošnjaka i Hrvata.

Šmit potpuno izgubio kompas svog djelovanja

Republika Srpska će biti prinuđena da Kristijana Šmita, bez obzira što ga ne priznaje, proglasi personom non grata, izjavio je predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

Komentarišući Šmitovo svjedočenje pred Komitetom za spoljne poslove britanskog parlamenta i njegovo zalaganje za uvođenje ekonomskih sankcija Srpskoj, Stevandić je naveo da je Kristijan Šmit prevršio mjeru i naglasio da narod nikada nije vjerovao okupatoru kao i onima koji se tako ponašaju.

– Šmit i oni koji ga smatraju legalnim nisu uspjeli da politički unište Republiku Srpsku ili da ospore njena ustavna prava, pa sada žele da kroz ekonomske mjere kažnjavaju narod koji je izabrao tu vrstu stabilnosti i nepovredivosti Srpske – rekao je Stevandić za Srnu.

Predsjednik Narodne skupštine je naveo da je riječ o fašisoidnoj tendenciji i da se nikako drugačije ne može nazvati.

Prema njegovim riječima, to je kao kada je ubijan narod na Kozari 1941. godine i tjeran u logore zato što nisu bili zadovoljni kome taj narod vjeruje.

– Bez obzira što ga mi u Republici Srpskoj ne priznajemo, bićemo prinuđeni i da ga proglasimo personom non grata – naveo je Stevandić.

Republika Srpska ima partnere širom svijeta i ukoliko bude finasijski uslovljavana sa Zapada zasigurno će imati finansijsku pomoć prijatelja sa Istoka, rekao je Srni poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske Denis Šulić i dodao da je Kristijan Šmit izgubio kompas.

Šulić je podsjetio da Srpska ima odlučne konekcije sa Ruskom Federacijom, Kinom ali i mnogim drugim slobodnim zemljama svijeta.

– Ako nas neko bude uslovljavao od MMF-a i dijela međunarodne zajednice koja dolazi sa Zapada sigurno ćemo naći partnere sa drugim zemljama – istakao je Šulić u reagovanju na obraćanje Kristijana Šmita pred Komitetom za spoljne poslove parlamenta Velike Britanije.

Šulić je istakao da je Šmit svojim svjedočenjem pred Komitetom za spoljne poslove parlamenta Velike Britanije pokazao da je potpuno izgubio kompas svoga djelovanja, te ponovio da on ostaje nelegitimi visoki predstavnik.

Prijetnje sankcijama ne doprinose pomirenju i stabilizaciji stanja u BiH, a miješanje drugih država u unutrašnje odnose ne rješavaju već prave problem, rekao je Srni predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac nakon što se Kristijan Šmit pred Komitetom za spoljne poslove britanskog parlamenta založio za uvođenje ekonomskih sankcija Srpskoj.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić izjavio je da nije siguran da li Kristijan Šmit može lično uticati da se izvrši finansijski pritisak međunarodnih institucija na Republiku Srpsku, jer je očigledno da nema podršku cjelokupne međunarodne zajednice.

Šmit je danas svjedočio pred Komitetom za spoljne poslove parlamenta Velike Britanije, te je govoreći o sankcionisanju političkih predstavnika iz Republike Srspke rekao da se zalaže za ekonomsko uslovljavanje i da su već na tome radili i EU i Njemačka, te da će u tom smjeru razgovarati i sa predstavnicima MMF-a.

Šmit je kritikovao odluku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o dodjeli odlikovanja predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu povodom Dana Republike, kao i svečani defile organizovan u Istočnom Sarajevu, a rekao je i da bi volio da je ovo sada vrijeme Pedija Ešdauna kada je bila snažnija podrška međunarodne zajednice.