Švedska izjednačila rekorde, Finska osvojila publiku – finale Evrosonga za istoriju

66
Foto: Corinne Cumming/EBU

Predviđanja su se i ove godine obistinila – Švedska je pobijedila sedmi, a njena predstavnica Lorin drugi put na Pjesmi Evrovizije. Time je švedska pjevačica uvela i sebe i svoju zemlju u istoriju – Švedska je uz Irsku postala najuspješnija evrovizijska zemlja, a Lorin je izjednačila rekord Džonija Logana. Ipak, mnogi bi ovo nazvali Pirovom pobjedom, pošto je Kerije iz Finske ubijedljivo osvojio glasove evropske publike.

Lorin Talhaui je ime koje će Švedska dugo pamtiti. Švedska pjevačica je prije 11 godina oduševila Evropu, donijela Švedskoj dugo očekivanu petu pjobedu i vratila tu zemlju u evrovizijski vrh.

Od tada je Švedska zabilježila još jednu pobjedu (Mons Selmerlev u Beču 2015), nekoliko dobrih plasmana, ali se činilo, zbog sve lošijih rezultata, naročito kod publike, da će teško do veoma željene sedme pobjede kojom bi se izjednačili sa Irskom, koja taj rekord drži već gotovo tri decenije.

Međutim, početkom marta, Lorin se trijumfalno vratila na švedski Melodifestivalen i od pobjede u Stokholmu bila je vodeći favorit za pobjedu u Liverpulu.

Prognoze su se obistinile – Lorin je zahvaljujući ubijedljivoj pobjedi prema ocjeni žirija i drugim mjestom prema mišljenju gledalaca trijumfovala i zauvijek se upisala zlatnim slovima u evrovizijsku istoriju.

Švedska se njenom drugom pobjedom izjednačila sa Irskom, sedmostrukim evrovizijskim šampionom, koja taj rekord drži još od pobjede u Oslu 1996, dok je Lorin postala prva žena sa dvije evrovizijske pobjede i tek drugi izvođač koji je to ostvario.

Džoni Logan je jedini koji je dosada dva puta pobeđivao na Evrosongu – 1980. i 1988. godine, pod, mora se reći, znatno drugačijim okolnostima i u manjoj konkurenciji.

Finska apsolutni favorit publike

Koliko god Lorin bila ubijedljiva kod članova žirija, publika je, prema očekivanjima, donijela drugačiju odluku. Švedska je kod publike bila na drugom mjestu sa 243 poena, ali daleko veći broj poena osvojio je finski predstavnik Kerije.

On je, sa interesantnom pjesmom i nastupom za pamćenje, osvojio izvanrednih 376 poena, što ipak nije bilo dovoljno da na kraju večeri podigne trofej (nedostajalo mu je 57 bodova).

Ipak, potrebno je spomenuti da je Kerije dobio 12 poena od gledalaca iz 18 zemalja. Više su osvojili samo prošlogodišnji pobjednici iz Ukrajine (28), dok Lorin nije bila prva kod publike ni u jednoj od 37 država koje su glasale, kao ni u „ostatku svijeta“.

Drugo mjesto najbolji je rezultat Finske od pobjede grupe Lordi 2006. godine u Atini, a Kerije će se kući vratiti kao nacionalni heroj i, nadajmo se, zadovoljan što je njega i njegovu pjesmu zavolio ogroman broj gledalaca širom Evrope.

Treće mjesto Izraela – prijatno iznenađenje

Bronzano odličje pripalo je predstavnici Izraela, kojoj mnogi (čak i autor ovog teksta) nisu predviđali toliko visok plasman.

Ipak, kladionice jesu i, kao potencijalnog pobjednika, stavljale su je odmah iza Švedske i Finske. Drugo mjesto kod žirija i četiri dvanaestice, od kojih je jedna stigla od „ostatka svijeta“, bili su dovoljni da Noa zauzme sjajno treće mjesto.

Njena pjesma „Unicorn“ bez sumnje ostaće hit, a koreografija će se takođe dugo pamtiti.

Srbija, Hrvatska i Slovenija prvi put zajedno u finalu

Često se takvi kurioziteti ne primjećuju, ali ovogodišnje takmičenje će ostati upamćeno i po tome što su se, prvi put od raspada zajedničke države, predstavnici Srbije, Hrvatske i Slovenije našli u finalu Pjesme Evrovizije.

Istovremeno, prvi put su se u finalu i našle sve države bivše Jugoslavije koje su se takmičile, pošto su se ove godine Crna Gora i Sjeverna Makedonija povukle sa takmičenja.

Međutim, „eks-ju“ blok se nije proslavio. Hrvatska, koja je ostvarila najbolji plasman u Liverpulu, zauzela je 13. mjesto, baš kao i 2017. godine kada su posljednji put učestvovali u finalu.

Glavni razlog tome je što je Let 3 gotovo sve svoje poene dobio od publike, a žiri ih nije toliko volio.

Slovenački bend Joker Out je sa 78 poena uspio da dođe do 21. mjesta, dok je naš Luk Blek sa 30 poena zauzeo 24. poziciju.

Ipak, ne treba da klonemo duhom, pošto smo poslali pjesmu koja se dosada rijetko (možda i nikad) mogla vidjeti na Pjesmi Evrovizije i predstavili smo se cijeloj Evropi u drugačijem svjetlu.

Da je konkurencija bila drugačija, možda bi i plasman bio bolji, ali Luk Blek je u teškim trenucima dostojno predstavio svoju zemlju.

Šta da očekujemo od Švedske sledeće godine

Dogodine nas, bez sumnje, očekuje odlična organizacija takmičenja, pošto će Švedska za 11 godina organizovati treći Evrosong, pa se može zaključiti da im iskustva ne manjka.

Ako ništa drugo, bar ne razmišljamo kao prošle godine u kojoj će se državi takmičenje održati, a predstoji nam i lijep jubilej za koji mnogi teoretičari zavjera tvrde da je razlog švedske pobjede.

Sljedeće godine navršava se 50 godina od pobjede grupe ABBA na Pjesmi Evrovizije u Brajtonu, što je ujedno i prva pobjeda Švedske na ovom takmičenju, pa organizatori sigurno neće propustiti priliku da tako važnu godišnjicu obilježe na spektakularan način.