Britanski ministar: Želimo da napustimo politizovani Evropski sud za ljudska prava

11
Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije Suela Brejverman rekla je da želi da njena država napusti „politizovani Evropski sud za ljudska prava“.

Brejvermanova je ocijenila da je to „intervencionistički politizovani sud koji prijeti kategoriji državnog suvereniteta“, ali da trenutno niko ne govori o napuštanju tog suda.

Ona je odbacila optužbe za „ponašanje prema migrantima kao prema pukim objektima“, prenosi „RT Balkan“.

Nakon niza političkih gafova koji su podstakli spekulacije da će biti smijenjena sa mjesta ministra, Brejvermanova je istakla da će britanska vlada „uraditi sve kako bi poslala tražioce azila u Ruandu“.

– Ukoliko nas osujete sudovi ili, zapravo, Strazbur, moraćemo da uradimo šta god je potrebno kako bismo zaustavili brodove – sa migrantima, rekla je ona u programu „Bi-Bi-Si radija četiri“.

Britanska vlada je prošle godine postigla sporazum u skladu sa kojim bi slali desetine hiljada tražilaca azila u Ruandu, zemlju u istočnoj Africi udaljenoj oko 6.400 kilometara, u zamjenu za oko 180 miliona dolara.

Brejvermanova je u intervjuu podsjetila da je stupio na snagu novi Zakon o ilegalnoj migraciji.

– To će nam pomoći da privedemo i izbacimo one koji ovdje dođu ilegalno – poručila je ona.

Šef britanskog „Amnesti internešenala“ Sača Dešmuk je rekao da Brejvermanova „vodi državu opasnim putem“.

– Iskaljivanje besa na međunarodnoj konvenciji koja je igrala ključnu ulogu u nekim od najvažnijih skorašnjih britanskih napredaka, od potpune dekriminalizacije homoseksualnosti, preko kriminalizacije savremenog ropstva i Sporazuma na Veliki petak, pokazuje koliko pravo malo interesuje ministra i koliko ga ona malo cijeni – poručio je on.

Izvršni direktor Savjeta za izbjeglice Enver Solomon istakao je da bi najavljeno masovno targetiranje tražilaca azila bilo „bezosjećajno zanemarivanje umjesto neophodnog saosjećanja i ljudskosti, odnos prema ranjivim muškarcima, ženama i djeci koja traže sigurnost kao prema pukim objektima“.

Podaci o slobodi informisanja do kojih je došao „Gardijan“ otkrili su da je u okviru dvanaestomjesečnog probnog programa za elektronsko praćenje tražilaca azila, koji je počeo u junu prošle godine, do aprila označeno 311 ljudi.

Istraživanje grupe dobrotvornih organizacija navodi da je probni program na tražiocima azila imao brojne negativne posljedice, poput društvene izolacije i stigme i lošeg mentalnog zdravlja.