Višković: Srpska ne može uticati na globalne procese

3
Foto: @Vlada_Srpske/Twitter

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da Srpska ne može uticati na globalne procese, na ponudu, cijene i inflaciju, ali da će tražiti rješenja za aktuelne izazove i nastaviti saradnju i partnerski odnos sa poslovnom zajednicom radi održavanja poslovnog ambijenta.

– Moramo biti spremni na izazove. Centralne banke mnogih zemalja štampaju novac bez pokrića. Mi smo vezani, nažalost, za evro i danas plaćamo dvostruki ceh i rast dolara i pad evra – rekao je Višković u prvom panelu „Sinergija dva – Memorandum o zajedničkim politikama“ u okviru poslovne konferencije „Izazovi i budućnost poslovanja“.

On je istakao da je jedan od najvećih resursa Republike Srpske električna energija, jer jedina ima tržišne viškove za izvoz, te da sve viškove koje ima plasira u Srbiju, jer je ona prioritet i pomaže Srpskoj na drugim poljima.

– Naši privrednici imaju cijenu 39,5 evra po megavat času, proizvodna cijena u našim termoelektranama je 45 evra po megavat času. U Hrvatskoj, Srbiji, pa i Federaciji BiH cijena je veća. Nećemo cijenu mijenjati u ovoj godini, a i kada bude povećanje, opet ćemo biti konkurentniji od ostalih. To je benefit koji imaju naši privrednici, pored mjera koje smo donijeli – rekao je Višković.

On je napomenuo da domaćinstva u Srpskoj koja u narednim mjesecima budu napravila uštetedu električne energije u odnosu na iste periode lani, očekuju smanjeni računi ili oslobađanje plaćanja mjesečnog računa za struju.

Kada je riječ o zdravstvenom sektoru, premijer Srpske je napomenuo da je mnogo urađeno na njegovom unapređenju u proteklom periodu, što je rezultiralo time da nema zdravstvene ustanove koja ne plaća poreze i doprinose.

– Akumulirane obaveze zdravstvenog sektora su iznosile 1,1 milijardu KM i to smo zaustavili – istakao je Višković.

On je odbacio tezu da ljudi odlaze zbog lošeg zdravstvenog sistema, napominjući da su upravo svi oni koju su odlazili ovdje imali besplatnu zdravstvenu zaštitu u vrijeme pandemije virusa korona.

– Znate kako u svijetu funkcioniše zdravstveni sistem – imate uslugu ako imate novac – rekao je Višković.

On jističe da su i iz Svjetske zdravstvene organizacije rekli da u Srpskoj u jeku pandemije nije bilo odstupanja od procedura koje su primjenjivane u svijetu.

– Prije nekoliko dana smo otvorili Kardiohirurgiju i naši pacijenti sada i tu uslugu imaju u Republici Srpskoj – naveo je Višković.

On je istakao da se zalažu za regionalno organizovanje bolničkog sektora, kao i prebacivanje zdravstvenog sektora na trezor.

U periodu od 2018. do 2022. godine Vlada Republike Srpske i Unija poslodavaca Srpske su sprovodile reforme na bazi Memoranduma o zajedničkim politikama, a čiji su ukupni finansijski efekti 861 milion KM, koji je usmjeren na rast plata, što je rezultiralo i povećanjem prosječne plate za 12 odsto.

Govreći obrazovnom sistemu, Višković je naveo je da se svakom učeniku koji upiše deficitarno zanimanje u svojoj lokalnoj zajednici daje stipendija od 100 KM i besplatan prevoz, te da je to jedna od mjera koja je pokazala određeni napredak, ali ne onoliko koliko se želi.

Cilj konferencije, koju organizuje Unija poslodavaca Srpske, je da se dijalogom poslodavaca, predstavnika Vlade Republike Srpske, akademske zajednice, institucija i stručnih organizacija prepoznaju ključni ekonomski i socijalni izazovi, kao i pravci djelovanja ka stvaranju produktivne i socijalno pravedne zajednice.