„Srpski telegraf“ obmanuo čitaoce: Odgovori vladike Grigorija dostavljeni redakciji

237
Foto: Vladika Grigorije

Dnevni list ”Srpski telegraf” objavio je u svom štampanom izdanju za subotu, 8. februar, a potom i na portalu republika.rs, tekst pod naslovom ”Vernici iz Nemačke ustali protiv episkopa: Grigorije nam otima crkvu”. Pored niza neistina iznetih u tekstu, autorka teksta, Dragana Petrović, obmanula je svoje čitaoce da ”vladika Grigorije nije odgovorio na pitanja Srpskog telegrafa poslata na Eparhiju.

Radi objektivnog informisanja javnosti, Eparhija diseldorfsko-njemačka objavila je pitanja koja su dostavljena Eparhiji, kao i odgovre na navedena pitanja, koji su blagovremeno dostavljeni redakciji ovog dnevnog lista.

Pitanja i odgovore prenosimo u cjelosti:

Srpski telegraf: Da li je tačno da ste dozvolili da se rasformira hram Svetog Luke u Frankfurtu i zašto?

Vladika Grigorije: Prije nego što odgovorim na Vaše pitanje želim kratko da pojasnim status ovog bogoslužbenog mjesta. Riječ je o prostoru na Betovenplacu koji nam je Evangelistička zajednica stavila na raspolaganje 1976. godine. Crkvena opština i naš vjerni narod u Frankfurtu su prije nekoliko godina kupili jedan hram i preuredili ga. Danas u Frankfurtu imamo i taj drugi bogoslužbeni prostor, predivni hram Vasksrsenja Hristovog. Sveštenstvo u Frankfurtu je bilo mišljenja da su se kupovinom i uređenjem hrama Vaskrsenja Hristovog stvorili uslovi okupljanja naše zajednice na jednom mjestu, čime bi se jedinstvo naše zajednice dodatno projavilo. Njihova namjera je, dakle, bila dobronamjerna i, po mom uvjerenju, ne predstavlja proizvoljni čin, iz obijesti ili nekakvog hira. Imam povjerenje u sveštenstvo i njihovu procjenu, budući da oni poznaju situaciju na terenu bolje od mene. Stoga sam prvobitno podržao njihovu preporuku da drugo bogoslužbeno mjesto više nije potrebno.

Srpski telegraf: Da li je tačno da su vernici protestovali protiv ove odluke i kakav je sada status ovog hrama?

Vladika Grigorije: Istina je da mi se narod obratio nizom pisama, iskazujući tako brigu i sentimentalnu vezanost za hram Svetoga Luke. Poslao sam jednu tročlanu komisiju da razgovara sa narodom. Nedugo zatim, situacija je vraćena u prvobitno stanje, tj. odlučeno je da i nadalje zadržimo i drugo bogoslužbeno mjesto.

Srpski telegraf: Zašto u hramu Svetog Luke nema bogosluženja?

Vladika Grigorije: Nije tačno da se u hramu Svetoga Luke bogosluženja ne održavaju. Bogosluženja se u hramu ponovo redovno održavaju od Svetoga Save.

Srpski telegraf: Da li je tačno da je verniku Goranu Anđiću, ali i još nekima, zabranjen ulazak u ovu crkvu i zašto?

Vladika Grigorije: Iako smo pozitivno odgovorili na molbe i iskrenu želju vjernog naroda da im se omogući nastavak bogosluženja i u kapeli Svetog Luke, pojedini vjernici, među njima i Goran Anđić, nastavili su da zloupotrebljavaju prostor kapele i da mimo redovnih bogosluženja organizuju okupljanja i drže nekakve govore. U hramu nema mjesta mitingašenju i rušenju crkvenog reda i poretka. Stoga je jednom manjem broju pojedinaca izrečena zabrana ulaska u crkvene prostorije pod izgovorom narušavanja kućnoga reda. Ovo je bio pedagoški čin, tj. prosto opomena da se prostor crkve ne zloupotrebljava u svrhe kojima nije namijenjena. I gospodin Anđić i svi ostali dobrodošli su i nadalje da se u crkvi mole Bogu, ali neophodno je da se urazume i crkveni prostor ne koriste za manipulaciju i zloupotrebe. Ukoliko žele da organizuju druge skupove mimo molitvenih, na to svakako u demokratskom društvu imaju pravo, ali neka to čine na nekom za to prikladnijem mjestu.

Srpski telegraf: Vernici traže da umesto oca Simona Turkića postavite novog sveštenika u ovoj crkvi. Šta ćete preduzeti po ovom pitanju?

Vladika Grigorije: Ovaj hram su i ranije opsluživali sva tri sveštenika u Frankfurtu. Stoga je neosnovano tražiti smjenu jednog i postavljenje nekog drugog sveštenika, kada u tom hramu već služe tri sveštenika. Naravno da ću kao episkop nastaviti da pomno pratim rad i ovog i svih drugih sveštenika, ali odluke o njihovom statusu svakako neću donositi preko koljena, na osnovu pritisaka ljudi koji, po svedočanstvima koja dobijam, u liturgijskoj zajednici vrlo rijetko učestvuju.